Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet mot Skyttegymnasiet – en ekonomisk fråga?

/
  • Verksamheten vid Skytte-gymnasiet  i Strömsund är hotad sedan Svenska skytteförbundet rekommenderat Sävsjö  i Småland som plats för utbildningen. ”Min uppfattning är att elevernas bästa inte stått  i centrum för beslutet, utan i stället krassa ekonomiska intressen”, säger rektor Anders Bergman.
Foto: Catarina Montell

Strömsunds kommun gör ett nytt försök att få behålla Skyttegymnasiet.

– Hela demokratiprocessen har satts ur spel, säger rektor Anders Bergman. Min uppfattning är att elevernas bästa inte stått i centrum för beslutet, utan i stället krassa ekonomiska intressen.

Annons

Svenska Skyttesportförbundet fattade i april beslutet att flytta Riksidrottsgymnasiet från Strömsund till Sävsjö.

Beslutet har väckt starka reaktioner i hela Skyttesverige. På Facebook finns 1 300 medlemmar i den grupp som vill behålla Skyttegymnasiet i Strömsund. Strömsunds kommun begär nu att beslutet omprövas.

Anders Bergman är rektor vid Hjalmar Strömerskolans Skyttegymnasium. Han hoppas få ett positivt besked från förbundet i slutet av maj då styrelsen har sitt årsmöte.

– Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga. Den undersökning de själva gjort här, och i Sävsjö, visar ett mycket högre kvalitetsresultat för Strömsund. Därför är styrelsens beslut helt befängt. Tyvärr finns det starka krafter placerade högt upp i toppen som gör bedömningen utifrån andra kriterier än elevernas behov.

Anders Bergman hävdar att Sportskytteförbundet själva är delägare i en skyttehall i Sävsjö. Denna hall har ett tufft ekonomisk läge och en styrning av riksintaget dit skulle naturligtvis vara bra för ägarna.

– Förbundet har också varit väldigt otydliga när det gällt att styra intresserade elever till Strömsunds Skyttegymnasium.

Kerstin Bodin är ordförande i Svenska Skyttesportförbundet. Hon bekräftar att Skyttesportförbundet är delägare i skyttehallen i Sävsjö men tror inte att det påverkat beslutet.

– Främsta anledningen är att det är så få sökande till Strömsund. Trots att Sävsjö har sämre resultat i kvalitetsutredningen så har de flera sökande. Visst borde vi i förbundsstyrelsen engagera oss mera. Men vi skickar alltid ut information till skyttarna i årskurserna åtta och nio där vi naturligtvis rekommenderar dem att söka till Riksidrottsgymnasiet.

Annons