Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjalmar Strömerskolan – en folkbildande 40-åring jubilerar

/
  • I år är det precis 40 år sedan dåvarande utbildningsministern Ingvar Carlsson (S) fanns på plats och högtidligt invigde kommunens nya moderna gymnasieskola. Den ansågs högst modern inte bara på grund av ändamålsenligt utformade lokaler utan för att gymnasieskolan integrerades med fackskolan och den teoretiska delen av yrkesskolan.
Granne med den nybyggda skolan som egentligen stod klar redan på slutet av 60-talet placerades biblioteket som servade skolan på dagarna och samhället på kvällarna. Och bredvid byggdes sporthallen med simhall, vilken också invigdes av Ingvar Carlsson i april 1970.
  • Ett enhälligt kommunfullmäktige beslutade 1966 att bygga en integrerad gymnasieskola i Strömsund till priset av åtta miljoner skriver LT den 10 april 1970, dagen efter invigningen. Det var då det dyraste bygget som kommunen genomfört. På hösten 1968 stod skolan klar och priset hade då stigit till tio miljoner. Bygget blev en miljon dyrare än beräknat och inventarierna kostade en miljon.
  • ”Gymnasieskolan är viktig för samhällets utveckling”, säger Hjalmar Strömerskolans rektor Anders Bergman och biträdande rektor Heidi Sundelin.
  • 13 av de 17 nationella gymnasieprogrammen finns på Hjalmar Strömerskolan och sedan 1980 har man erbjudit skyttegymnasium med riksintag. Under denna vinter har eleverna kammat hem medalj efter medalj i flera stora tävlingar, bland annat ett guld i skytte-EM i Meråker.

Vårterminen ser ut att bli extra festlig för eleverna på Hjalmar Strömerskolan. I år fyller nämligen skolan 40 år.

Annons

Den 9 april 1970 fanns dåvarande utbildningsminister Ingvar Carlsson (S) på plats vid Hjalmar Strömerskolan för den högtidliga invigningen av den då väldigt moderna gymnasieskolan.

Nästan exakt 40 år senare, på fredag den 16 april tar 40-årsjubilerandet fart.

– Vi försökte få hit Ingvar Carlsson nu också, men tyvärr hade han fullt upp, säger skolans ledning i form av Anders Bergman, rektor och Heidi Sundelin, biträdande rektor samt Karin Holmqvist, chef för framtid- och utvecklingsförvaltningen.

Men några politiker kommer dock att dyka upp, tillsammans med gamla elever som kommer berätta om Hjalmar Strömer då, nu och i framtiden. Och temat för dagen blir ”God mat och goda minnen” och elever och personal bjuds på födelsedagslunch.

Skolbyggnaden stod egentligen klar redan 1968, men det var först 1970 som sporthallen bredvid stod klar och den stora invigningen skedde.

Skolan ansågs mycket modern och ändamålsenlig vid denna tid. Klassrummen för de naturvetenskapliga ämnena hade placerats på första våningen, nära varandra, för att underlätta för samarbete mellan ämnena.

På andra våningen placerades ämnesklassrummen med grupprum och särskilda rum för hjälpmedel till klassrummen. Men varje klassrum hade utrustats med nödvändig ”apparatur för audiovisuell undervisning”.

Dagens rektor Anders Bergman framhåller att skolan fortfarande efter 40 år är mycket ändamålsenlig.

– Man kanske tycker att skolan inte är så föränderlig, men det sker saker hela tiden och då som nu är vi en modern skola i framkant, säger han.

En given förändring är teknikens framsteg och datoriseringen, men skolledningen nämner även den ökade föräldrasamverkan.

– Och elevernas valmöjligheter har ökat betydligt, säger de.

I dag har skolan 13 av de 17 nationella gymnasieprogrammen och trots att frisöket infördes i landet för några år sedan, vilket ökade möjligheten för eleverna att söka utbildning på annan ort, så tenderar de flesta eleverna att ändå välja hemmagymnasiet. I dag går cirka 450 elever på gymnasiet och ett par hundra läser vuxenutbildningar, SFI eller på Yrkeshögskolan.

– Frisöket har inte påverkat så mycket, vi har en trogen skara som väljer Hjalmar Strömer, säger Karin Holmqvist.

– Jag har lite intrycket av att elever söker mer till en ort än till ett utbildningsprogram, säger Anders Bergman.

Och gymnasieskolan är oerhört viktig för kommunens utveckling, anser de.

– Den är viktig för hela kommunens fortlevnad och viktig för näringslivet. Gymnasieskolan är lite som hjärtat i kommunen, säger Anders Bergman.

Mer läsning

Annons