Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot­ brister i Strömsunds LSS-boende

/
  • Monica Wiik Jonasson och Lena Trennefält kritiserar Strömsunds kommun eftersom den inte åtgärdat bristerna på ett LSS-boende.

Lena Trennefält och Monica Wiik Jonasson har tröttnat på att kommunen inte åtgärdar bristerna vid ett LSS-boende i Strömsund.
Nu vill de att länsstyrelsen granskar frågan.

Annons

Under flera år har båda, som är gode män åt två personer vid LSS-boendet, arbetat för att deras huvudmän ska få sina rättigheter uppfyllda.

Till LT berättar Lena Trennefält att hennes huvudman har upplåtit sin hyreslägenhet som gemensamhetslokal under helgerna.

– Det har hon gjort sedan 1995. Men från och med 1 februari har jag satt stopp för det. Personen har heller inte fått någon kompensation. Enligt Socialstyrelsen ska alla gruppbostäder som ligger under LSS ha en gemensamhetslokal. I dag hyr Strömsunds hyresbostäder lokalerna av ett privat företag.

Men det finns fler områden som inte är åtgärdade. Monica Wiik Jonasson visar upp ett papper som redovisar att fastighetens brandskydd inte är godkänt. 2007 gjorde räddningstjänsten en inspektion. Då framgick det bland annat att utrymningsmöjligheterna på våning två och tre var undermåliga och farliga. Trots att det är nästan två år sedan tillsynen gjordes har ingenting hänt.

– Det är nonchalant att de inte tagit tag i ärendet. Vi har hela tiden möts med orden: ”Det här är inte mitt bord”. Detta sänder dåliga signaler, säger Lena Trennefält och tillägger:

– Det värsta är att ingenting händer. När vi pratar med Strömsunds hyresbostäder säger de att det är fastighetsägarens ansvar. Det är vidrigt att brandskyddet inte är åtgärdat.

Monica Wiik Jonasson säger att de kände att detta var sista steget att gå ut i media och berätta hur läget är för de som bor på gruppboendet på Lövbergavägen.

– Vi har lagt ned mycket arbete, men vi får inget gehör. Det är på tiden att kommunen sätter ned spaden i jorden och bygger ett fullvärdigt LSS-boende, säger hon.

Nu har de dessutom skickat in ett brev till länsstyrelsen för att få dem att titta närmare på frågan.

En kopia har också skickats till kommunstyrelsen.

– Jag utgår från att länsstyrelsen tänker granska det här, säger Lena Trennefält.

Både Lena Trennefält och Monica Wiik Jonasson vill poängtera att servicen som de boende på Lövbergavägen får av personalen är riktigt bra.

Annons