Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Wessén tycker inte att hans politiska sidbyte är drastiskt

/
  • Hans Wesséns plötsliga medlemskap i moderaterna har fått fart på debatten den senaste månaden.

Han är den politiker i kommunen som det diskuterats mest i kring den senaste månaden. Hans Wesséns hopp från att en gång vara med och starta Rättvis demokrati, till att bli politisk vilde och nu gå med i moderaterna fick många att reagera.

Annons

Hans intresse för politik väcktes på riktigt för drygt tio år sedan. När en äldre närstående behövde vård blev de kommunala frågorna och prioriteringarna mer påtagliga och angelägna. Han gav sig in i debatten och det ledde så småningom till ett medlemskap i Flåsjöbygdens S-förening.

Men efter ett år tyckte han och partikollegan Göran Edman att förändringsarbetet gick trögt och tillsammans var de med och grundade Rättvis demokrati lagom till förra valet. De ville förbättra kommunens organisation och de vurmade särskilt för de äldre i kommunen. Uppstickarna gjorde en rejäl valkampanj och stod för förändring och i kommunvalet kammade de hem 9 mandat och tog en plats i den styrande alliansen.

Men partiet var nytt och drygt ett år senare blev stämningen turbulent, alliansen sprack och efter den stormen valde Hans att lämna partiet. Men i kommunpolitiken stannade han kvar som politisk vilde.

– Jag fick så många personkryss i valet så jag satt gott på dem, och det jag har tagit på mig det fullföljer jag, säger han.

Inför kommande val övervägde han att sluta med politiken, men viljan att engagera sig i kommunen fanns kvar.

– Jag ville ha en politisk plattform att fortsätta jobba från.

Han fick en del förfrågningar och han förhörde sig själv en del innan valet föll på moderaterna.

– Jag var ju med i alliansen ett drygt ett år och moderaterna har högt till tak, förklarar han.

Han tycker därmed inte att sidbytet är så drastiskt, och han är noga med att poängtera att han tycker att kommunpolitik kan skilja sig rejält från riksplanet.

– Här är vi mera verkstad, säger han, och betonar att man måste inse att man måste samarbeta för att driva igenom frågor om man är i underläge.

Det han brinner för är främst att behandla alla invånare lika. Och eftersom han själv alltid varit verksam i näringslivet är det viktigt för honom att stötta det för att få fart på arbetsmarknaden så kommunens skattintäkter ökar så att kommuninvånarna får bra service, säger han.

– Vi måste också våga anpassa den kommunala verksamheten efter prognoserna.

Mer läsning

Annons