Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Görvikstomaten försvinner från affärerna

/
 • ”Klart det svider i hjärtat, men jag har bestämt mig för att lägga ner. Tomatodlingen i Sveg blev spiken i kistan”,          säger Marian Stranne, som snart börjar riva sina växthus i Görvik. Foto: Håkan Luthman
 • ”Jag kommer att sakna alla kundkontakter, men inte alla nattliga larm från pannan för fastbränsle”, säger Marian Stranne.

I mitten av oktober kommer de sista tomaterna att plockas från odlingen i Görvik i Hammerdal. Därefter börjar växthusen rivas och en 25-årig epok går i graven.

– Tomatodlingen i Sveg blev den sista spiken, säger ägaren Marian Stranne.

Annons

Hammerdal förlorar tre fasta arbetstillfällen och lika många säsongsanställda när Marian Stranne slutar med tomatodlingen i Görvik. Det är ett hårt slag för en liten ort.

Men framför allt, alla tomatälskare runt om i länet förlorar en lokal produkt som de kanske främst under senare år, verkligen har tagit till sig.

– En av de anställda har redan slutat och flyttat från Görvik, säger ägaren Marian Stranne. Om det inte fanns jobb i framtiden hade hon inget val.

– Sista spiken i kistan blev tomatodlingen i Sveg, säger hon. De bedriver ett EU-projekt för att ta reda på returvärmen från fabriken. De har därför byggt ett växthus med tomater och ska leverera 30–40 ton per år ut på marknaden.

marian Stranne erkänner att det svider i hjärtat att tvingas riva allt som byggts upp under 25 år, men även om hon är något sur säger hon att hon nu lagt den största besvikelsen bakom sig.

Hon har bestämt sig för att avveckla och då fokuserar hon på det.

– Det går inte att jobba med något som går med förlust, säger hon, jag skulle kanske ha avvecklat rörelsen redan för tre år sedan när konkurrensen blev att hårdare.

Lönsamheten har sakta gått nedåt och under de sista tre åren har det varit ett minusresultat.

– Det har gjort att jag levt på min man Björns del av företaget. Han tillverkar pelletsbrännare och installerar och bygger om pannrum till flis- och pelletseldning.

Nu börjar avvecklingen, den 15 oktober rivs det äldsta växthuset. Förhoppningen är att de ska hitta köpare till växthusen.

Hon visar runt flera ton tomaterna hänger fortfarande tungt i klasar på sina plantor. Totalt produceras 130 ton tomater årligen här.

Tomaterna i Görvik omsätter runt två miljoner om året och främst säljs tomaterna runt om i Jämtland och Härjedalen.

– Jag säljer allt jag producerar, men det är en prisfråga. Kostnaderna går hela tiden upp men inte inkomsten. I år räknar jag med ett minus på 300 000 till 400 000 kronor.

130 ton tomater innebär cirka 1 560 000 tomater om man räknar att det går 12 tomater på ett kilo.

– Vi har i år haft tre huvudsorter och en provsort, säger Marian Stranne och så några udda sorter på kul, dessa säljs endast på Ica i Hammerdal.

– Många butiker har satsat på lokalt producerat och de förlorar mig som leverantör. Men redan i dag har jag tappat en del kunder i Härjedalen eftersom de väljer att köpa tomaterna från Sveg.

– Jag odlar helt utan kemikalier, jag använder vanligt handelsgödsel. Humlorna ser till att det blir befruktning och katterna jagar bort sorken.

Marian Stranne har en del funderingar kring vad hon ska göra i framtiden. Främst handlar det om att hon ska sälja sig själv och sitt kunnande.

– Jag ska börja med att marknadsföra massiva trädgårdsmöbler, lyxiga badtunnor och lusthus i annorlunda stil i trä. Men det kommer bara att vara en bisyssla.

– Jag kommer att hjälpa till extra som kock och servitör som jag har erfarenhet från efter 15 år till sjöss som kock och ekonomiföreståndare. Jag har redan fått ett uppdrag, jag ska hjälpa till vid ett event i Ramsele för motivlackering av lastbilar.

Mer läsning

Annons