Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotvårdspatienter får förbättrad service

/
  • Enhetscheferna Margareta Nilsson och Marie-Louise Oscarsson är glada över att det nu har anställts en fotvårdsterapeut för området Backe, Hoting och Strömsund.  Foto: Jonas Ottosson

Förändringar inom organisationen påverkar hälsocentralerna i Strömsund, Backe och Hoting. En fotvårdsvårdterapeut har anställts på heltid och barnmorskan få utökade arbetstider.

Annons

Sedan en tid tillbaka arbetar fotvårdsterapeuten (medicinsk fotvård) på 75 procent. Efter årsskiftet är det tänkt att personen har en heltidstjänst.

Tjänsten har tidigare funnits i Backe på halvtid. Men nu är det tänkt att tjänsten ska täcka upp hälsocentralerna i Backe, Hoting och Strömsunds.

– Något som är positivt är att de blir ett närmare samarbete med diabetessköterskan, säger Margareta Nilsson, enhetschef i Strömsund.

I dag finns det cirka 800– 1 000 personer som berörs av tjänsten.

Den största gruppen är diabetiker med dålig blodcirkulation i fötterna.

– Har man en bra fotvård, så kan man minska antalet amputationer för gruppen diabetiker, säger Margareta Nilsson.

Till LT säger Marie-Louise Oscarsson, enhetschef för hälsocentralerna i Hoting och Backe, att det blir ett och samma telefonnummer för de berörda hälsocentralerna.

En annan förändring är att barnmorskan får utökade telefontider och att tjänsten får utökade arbetsuppgifter, med inriktning mot ungdomar.

Vidare säger Margareta Nilsson och Marie-Louise Oscarsson att framöver kommer personalen vid närvårdsavdelningen inte att öppna dörren vid akutentrén för patienter som ringer på dörren.

– Det fungerar inte så längre och det finns endast en akutmottagning i länet och det är i Östersund, säger Marie-Louise Oscarsson.

Skylten ”Akutmottagning” kommer också att plockas ned vid E45:an.

I fortsättningen får patienter först ta kontakt med sjukvårdsrådgivningen innan de får kontakt med doktorn som är i beredskap.

Tidigare har patienter blivit insläppta i byggnaden och sedan ringt till den jourhavande doktorn.

Mer läsning

Annons