Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskesatsning halveras efter myndighetsbeslut

Miljödelegationen vid länsstyrelsen slår undan benen på fiskesatsning i Ströms Vattudal. Det anser Sten-Åke Carlsson, vd på Vattudalens fisk AB.

Annons

LT har tidigare berättat om företagets stora planer på ett bygge av en fiskodling och ett fiskslakteri.

Då pratades det om en investering på 35 miljoner kronor och cirka 30 nya jobb i Strömsund.

Företaget planerar att bygga upp en fiskodling vid Dragan (Linjeviken och Postviken).

Sten-Åke Carlsson har arbetat många år med fiskodlings- och miljöfrågor.

För några år sedan gjorde länsstyrelsen och Strömsunds kommun en utredning – då visade det sig att det fanns stora möjligheter för odling av fisk i kommunen.

Till LT säger Sten-Åke Carlsson att de lämnade in ansökan till länsstyrelsen om att få producera 3 200 ton fisk (röding och regnbåge) per år. Det gjorde man i maj förra året.

Nu har svaret kommit från miljödelegationen vid länsstyrelsen i Jämtlands län.

De har beslutat sig för att halvera fiskesatsning så att företaget endast får producera 1 600 ton fisk per år.Något som Sten-Åke Carlsson är mycket kritiskt till:

– De slår undan benen på oss. Vi kommer att sätta i gång att bygga upp satsningen, men de halverar antalet ton som vi får hantera. Det är lite märkligt eftersom det passar bra att odla mycket fisk där, säger han.

Och fortsätter:

– Nu håller vi på att titta hur det ska gå runt för oss. Frågan är hur vi ska utveckla företaget med halverad produktion? I år ska vi komma i gång uppe i Linjeviken. Vi får se när det blir aktuellt med Postviken.

Vidare säger Sten-Åke Carlsson att fiskesatsningen nu kanske kan ge 15 nya jobb i stället för cirka 30 som de var tänkt från början.

– Det är en god marknad för regnbåge och röding.

Vattudalens fisk AB har tidigare sagt att de tänker utveckla rödingodlingen så att den kan säljas i Sverige och utomlands.

Mer läsning

Annons