Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expedition: Bjurälven

/
 • Det största systemet i landet av vattenfyllda tunnlar och grottor finns i Bjurälvens naturreservat. Under två veckor har en expedition med dykare tittat närmare på omfattningen och hittat nya okända världar.Foto: Henrik Flygare
 • Kallare än så här kan inte dykning bli och ofta är två personer nere samtidigt. Belöningen är vackra kalkstensinramade miljöer som ibland tar andan ur dykarna. När det ska fotograferas eller filmas hjälps man åt med ljussättningen. Foto: Nicklas Myrin
 • Det största systemet i landet av vattenfyllda tunnlar och grottor finns i Bjurälvens naturreservat. Under två veckor har en expedition med dykare tittat närmare på omfattningen och hittat nya okända världar.Foto: Henrik Flygare
 • En så kallad dolin är en sänka i kalkberggrunden och där expeditionen haft sin bas har en liten sjö bildats i sänkan. Sjön döljer ingången till den grottvärld som ni ser på nästa uppslag.
 • Stegen går fyra meter ner från isvakens öppning. Här avslöjar bubblorna att en dykare är på väg upp från grottöppningen.
 • Efter en timme brukar kylan innebära att det är dags att stiga upp genom den uppsågade vaken.
 • Efter varje dyk är det en stunds vila och småprat i isvaken innan man kravlar sig upp och går till expedi-tionens uppvärmda tält en bit intill.
 • Foto: Henrik Flygare
 • Johan Utas är ledare för expeditionen i Bjurälven, här vid ingången till Festins grotta som kan besökas utan dykardräkt.
 • Foto: Henrik Flygare

Under två veckor har dykare utforskat nya vattenfyllda tunnlar och grottor i trakterna av Leipikvattnet i norra Jämtland.

Annons

Platsen är ett kalkrikt naturreservat och upptäcktsfärden ner i underjorden går under namnet Gelab Expedition Bjurälven.

I grundförutsättningarna ingår nollgradigt vatten, att hoppa ner i en uppsågad isvak och längst därnere simma in genom ingången till en tunnel som leder långt in i bergets hemlighetsfulla värld.

Dagen innan LT besöker området görs ett fynd, cirka 80 meter in. Bland expeditionens deltagare pratar man upprymt om en ”balsal” och ”guldrummet” men orden räcker inte riktigt till för upptäckten.

Daniel Karlson beskriver känslan av att rikta strålkastaren mot utrymmen där ingen människa befunnit sig tidigare:

– Grottan är större än något av det vi hittat hittills, omkring två meter hög och sex meter bred. Vi är i början av något som forsätter som en tratt där vi har inte sett slutet än.

Facetteringar av kalksten täcker väggar och tak i ljusgrå och vita nyanser. Bubblor från dykarnas utanding förvandlas till utsmyckningar på bilderna.

– Det är otroligt vackert och det går inte att beskriva med ord när ljusets reflektioner visar allt det här, säger Daniel Karlsson.

– Man blir väldigt tillfredsställd. Jag kan föreställa mig känslan av att stiga ut ur en trång månfarkost och komma ut i en stor värld där ingen varit tidigare.

Eluppvärmda västar används för att det ska ta längre tid innan dykarna börjar frysa.

Efter omkring en timmes dykning brukar det vara dags att gå upp. Läpparna sväller men ingen annan del av kroppen är direkt exponerad av det kalla vattnet.

Samtliga har lång erfarenhet av dykning och det brukar bli cirka 20 dyk om dagen in i grottsystemet. Expeditionens deltagare är spridda över landet, från Göteborg till Östersund.

– Det blir som en livsstil och en väldig teamkänsla uppstår när man håller på med lite mer extrema saker, säger Daniel Karlsson.

Säkerheten innebär att en dykledare på land håller reda på hur länge varje dykare är nere, var de ska och när de kommer upp.

Går tiden ut skickas en säkerhetsdykare in i tunnlarna. I så fall är det oftast frågan om att något glömt bort tiden därinne.

En uppspänd lina är dragen genom huvudtunneln och flaskor med reservsyre är utlagda var 20:e meter.

Det har inträffat att andningsregulatorerna frusit. Daniel Karlsson berättar att det i sådana lägen blir frågan om att manuellt öppna och stänga kranen till syret i tuberna.

– Man ska vara medveten om att det kan ta ganska lång tid att ta sig ut om något händer. Det kan ta 10-15 minuter, säger han.

Förra året kartlades huvudtunneln. De här veckorna har dykarna tittat närmare på mängden sidotunnlar och långsamt växer en karta fram som visar vilken omfattning det handlar om.

– Fågelvägen är det tre kilometer in och ut men vi kommer aldrig att kunna ta oss igenom så långt eftersom berggrunden kollapsat på sina håll, säger Johan Utas som är expeditionsledare.

Mattias Tancred som är geolog till vardags bedömer att korallgrottan, på en annan plats i området, funnits i minst två istider och troligen är det samma förhållande med de vattenfyllda grottsystemen.

– Tjusningen är att inte veta vad som väntar bakom nästa hörn men vi börjar tänja på gränserna för vad som är möjligt därinne, säger Mikael Tilja som konstaterar att mycket ändå återstår att utforska.

Markus Nord som dykt på platser runt om i världen och varit dykinstruktör i Thailand tycker att Bjurälvens tunnlar och grottor är det bästa han upplevt i samband med dykning.

– Kylan gör att det blir en del av upplevelsen, säger han.

Sannolikt fortsätter utforskningarna de kommande åren.

De revirbevakande aggressiva rödingar som uppmärksammades förra året lyste med sin frånvaro i tunnlarna i år men forskare från Lantbruksuniversitetet fick med sig öringar som ska studeras närmare. Fotografier på fiskar i Bjurälvens grottor visar på annorlunda anatomi än vad som är normalt för öring och röding.

 

 

 

Annons