Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns nästan ingen arbetslöshet här i byn”

/
  • Kommunalrådet Karin Stierna är stolt över entreprenörsandan i hembyn Gåxsjö. ”Melodin för utveckling av Strömsunds kommun är många små företagare som samarbetar.”,säger hon.

Det bor bara 114 invånare i Gåxsjö och en stor andel av dom driver egna företag. Trots att tiderna är tuffa vågar man tro på en framtid i Gåxsjö.

Annons

– Företagarna är ljuset i tunneln, det finns nästan ingen arbetslöshet här i byn, säger Gun Persson som är ordförande i bygdegårdsföreningen.

Gun räknar upp ett tiotal företag i olika branscher är verksamma i Gåxsjö. Det är allt från konstsmide till cateringverksamhet. –Många Gåxsjöbor har ordnat jobb på hemmaplan. Folk lyckas alltid hitta på något sätt att försörja sig.

Lågkonjunkturen till trots är företagen fortfarande lönsamma, några får till och med ökad omsättning i år.

– Vi har nya kunder på gång, det kommer förfrågningar hela tiden, berättar redovisningsassistenten Lena Ljunggren som är en av de tre personer som jobbar på Stiernas redovisningsbyrå. Deklarationer av skogsfastigheter är deras huvudsakliga verksamhet.

Stierna, ja.

Ett släktnamn som nämns ofta när man är på besök i Gåxsjö. Den mest kända är Karin, Strömsunds centerpartistiska kommunalråd. Hon hoppas att entreprenörerna i hembyn ska klara sig igenom lågkonjunkturen och kunna inspirera andra i kommunen.

– Det är tufft nu, men melodin för utveckling av Strömsunds kommun är många små företag som samarbetar. Vi är faktiskt 24:e företagstätaste kommunen i Sverige procentuellt sett och även om det kan vara svårt att tro just nu så räknar jag med att se en ljusning snart. Jag tänker på tio års sikt, då kan vi vända befolkningskurvan och fler kan få jobb.

Det låter nästan som ett panikartat positivt tänkande?

– Ja, kanske det. Men att vända en negativ trend handlar mycket om positivt tänkande, om vad vi tror om oss själva. Jag är övertygad om att det går att ändra attityderna och den egna självbilden i Strömsund.

Som exempel på viktig etableringsverksamhet nämner hon projekt Midscand, där Strömsund och Härjedalens kommuner tillsammans med fler aktörer i länet går in med pengar för att få hjälp att locka nya företag. 6-7 mars är de på immigrantmässan i Uutrecht för att marknadsföra sig.

– Jag tror mycket på att locka inflyttare från Holland, det handlar om att hitta människor som kan fylla på i bristyrken, säger Karin Stierna.

En kombination av Gåxsjöanda och inflyttande holländare kan rädda Strömsund?

– Ja, varför inte? Om kommunen agerar rätt idag i samarbete med näringsliv och byutvecklingsgrupper kommer både holländare och andra att vilja flytta hit.

Mer läsning

Annons