Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill flytta men hittar ingen bostad i Frostviken

/
  • Fredrik Johansson med sambon Ingela och barnen Johannes, 7 år och Cornelia, 5 år från Blötberget strax utanför Ludvika söker febrilt efter bostad i Frostvikenområdet. Men hittills har de misslyckats. ”Det är väldigt svårt, norrmännen köper upp allt”, säger Fredrik.  Foto: privat

Flera familjer vill flytta till trakterna runt Stora Blåsjön. Men det finns inga bostäder.

– Det här är tragiskt, säger Charlotte Falk som bor i byn. Byarna utarmas eftersom inga fastigheter säljs. Vi älskar ihjäl vår hembygd.

Annons

Hon berättar att det bara under sommaren har varit tre seriöst intresserade familjer som letat bostad i området för ett året-runt-boende.

Men det är totalt omöjligt.

– Att få in några barnfamiljer i området skulle exempelvis kunna bli räddningen för skolan i Jorm, säger hon.

– Nu har jag berättat för ”Nybyggarkontoret” i Strömsund att det finns de som är intresserade av att flytta hit och då får vi hoppas att de hjälper till.

En familj som är intresserad av att flytta till området är Fredrik Johansson med sambon Ingela och barnen Johannes, 7 år och Cornelia, 5 år från Blötberget strax utanför Ludvika.

– Vi letar en fastighet runt Jormvattnet, Jormlien, Gäddede, Stora Blåsjön eller däromkring, säger Fredrik Johansson. Vi trivs där och är trötta på att jäkta här i Dalarna.

Fredrik Johansson och hans sambo Ingela besökte området för första gången i juli och det blev kärlek vid första ögonkastet.

– Det är väldigt svårt att få tag på bostad, norrmännen köper upp allt, säger han. De som har sina föräldrahem där, betalda och klara, har inget behov av att sälja.

Vad ska ni göra i trakterna kring Jorm då?

– Jag håller på att köpa ett företag däruppe, men vilket företag det är vill jag inte prata högt om innan affären är klar. Vi har ett företag i dag som vi driver här i Ludvika och det måste vi fortsätta med eller sälja. Jag vet inget alls i dag men det löser sig.

Eftersom Fredrik Johansson driver en bilverkstad i Ludvika och det är den kunskapen han flyttar till Jämtland med, är det inte särskilt svårt att gissa vad det rör sig om för företag.

Drömmen är att hitta en gammal gård kanske ett med renoveringsbehov, men de vill ha en gammal ladugård också för djurhållning i mindre skala.

De vill bo inte alltför långt från sitt företag eftersom de inte är vana att pendla särskilt långt.

Annons