Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig luft i centralarkivet – personalen mår illa

/
  • Centralarkivet ligger i kommunhusets källare. Lokalerna är fortfarande i behov av sanering. Nu utreder Strömsunds kommun om man ska flytta centralarkivet till andra lokaler. Foto: Jonas Ottossn

Under flera år har det varit dålig luftkvalité i central- arkivet i Strömsund. Personal har haft andningsproblem och kommunhandlingarna far illa. Nu väljer Strömsunds kommun att utreda frågan – igen.

Annons

Det var under 90-talet som kommunens centralarkiv blev drabbad av att det trängde in vatten i källaren.

Senaste gången var 2001 då ett kraftigt skyfall och brister i avlopps- och dagvattennätet gjorde att det stod vatten i alla rum. Upp till fem centimeter vatten i en del rum.

Efter det att kommunen fick bort vattnet startades saneringsarbetet. Ett arbete som inte blev tillräckligt bra eftersom det fortfarande är dålig luftkvalité i centralarkivet. Lokalen har varit föremål i flera utredningar om arbetsmiljöbrister.

2007 var yrkes- och miljömedicinska kliniken från Sundsvall på plats att och undersökte lokalerna eftersom personalen, som arbetade i arkivet, hade fått komplikationerna av arbetsmiljön.

– I mätningarna som de har gjort fanns det partiklar som inte är så hälsovänliga, säger Stig Willman.

Yrkes- och miljömedicinska kliniken fastslog också att ventilationen i C-arkivet behövde åtgärdas. Samma år fick förra kommunchefen handlingarna på sitt bord.

Han utredde frågan och bad teknik- och serviceförvaltningen att hitta nya lokaler.

Nu två år senare har utredningschefen Stig Willman och arbetsgrupp återigen tittat på centralarkivsfrågan.

I veckan var frågan upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Politikerna vill nu att kommunchefen Anders Andersson utreder om det går att bygga eller anpassa Grelsgård eller hyra en extern lokal för centralarkivet.

För två veckor sedan var Arbetsmiljöverket och besökte centralarkivet i Strömsund. Inom några veckor räknar kommunen med att de ska lämna ett utlåtande om lokalerna.

Varför har man inte sanerat?

– Ja, säg det. Det kan jag väl spåra i någon form av ekonomisk brist. Man har inte haft råd till ett förebyggande arbete, säger Stig Willman.

Påverkas kommunhuset?

– Det vet jag inte. Ventilationssystemet är delvis samma. Periodvis så står luften stilla. Men det är inte påvisat att det ska vara särskilt dåligt i huset.

Till LT säger Stig Willman att när de kommunala handlingarna eventuellt flyttas är de i behov av att saneras.

Han tror att om ingenting händer med centralarkivet så kommer det leda till mer problem.

I dag finns det fortfarande risk att vatten kan tränga in, trots att de gjorts omfattande åtgärder.

Mer läsning

Annons