Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig arbetsmiljö i kommunarkiv blir huvudvärk för politiker

Arbetsmiljöverket får vänta på vad politikerna säger om den bristande arbetsmiljön på centralarkivet i Strömsunds kommunhus.

Annons

Det är innebörden i ett svar från kommunen till Arbetsmiljöverket som hotat med att förbjuda verksamheten i arkivet från och med i sommar.

Under flera år har luften varit dålig och personal har fått andningsproblem när de har vistats i lokalerna. Partiklar har konstaterats inte vara så hälsovänliga.

Lokalerna finns i källaren med där bör arkivet inte ligga, konstaterar kommunledningsförvaltningen till Arbetsmiljöverket där arkivet blivit ett ärende. Risken för fuktskador och andra problem är överhängande och en omdränering med fuktsäkring kan bli mycket kostsam.

– Klart är att personal mår mer eller mindre dåligt, framgår det av kommunens svar där man hänvisar till att kommun- styrelsens arbetsutskott sammanträder den 19 januari.

”Då kanske en mer tydlig viljeinriktning om kommunens arkivlokaler kan komma till uttryck”, heter det vidare.

Alternativet att skaffa nya lokaler har varit aktuellt under tre år, men hittills har ingen av de lokaler som presenterats visat sig vara lämplig.

Att överföra alla arkivhandlingar till digital form är knappast realistiskt, eftersom det skulle medföra stora kostnader.

Annons