Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmän i Hoting kritiska: Rökdyket måste få vara kvar

/
  • Varje år tar deltidsbrandkåren i Hoting emot 100 runt larm. I det ingår också IVPA (i väntan på ambulans) som är 50 procent av larmen. Kurt Jonsson och Jan Bohlin anser att det är viktigt att rökdyket får vara kvar. Foto: Jonas Ottosson

Deltidsbrandmännen i Hoting kan tappa möjligheten att rökdyka.

– Det är en tillbakagång. Vi har så pass stora områden, säger Jan Bohlin på Brandmännens riksförbund.

Annons

Norra Jämtlands räddningstjänstförbund måste genomföra nedskärningar för 1,2 miljoner kronor. I ett förslag föreslås det att tolv deltidsbrandmän sägs upp i Lit, Nälden och Hoting.

Än så länge är ingenting bestämt. En handlingsplan med konsekvensanalys kommer att skickas ut på remiss i länets kommuner.

Efter det ska Länsstyrelsen säga sitt.

För deltidsbrandmännen i Hoting är nedskärningarna ett hårt slag mot verksamheten.

Om tre deltidsbrandmän försvinner innebär det att man tappar möjligheten att rökdyka.

Jan Bohlin, facklig företrädare i Brandmännens riksförbund i Strömsund:

– Fortsätter man så här går det ju att fortsätta dra ned. Skulle det bli rökutveckling i skolan måste vi vänta på förstärkning från Strömsund, Backe eller Dorotea. Vi får inte gå in i byggnaden, säger han.

Vidare säger Jan Bohlin att han vill veta vad politikerna i Strömsund och Krokoms kommun tycker i frågan.

– Det här är ligger på en politisk nivå. Vi ”deltidare” är bara ett verktyg. Nedskärningarna är en nivåsänkning.

För någon vecka sedan var det en kraftig brand i Tåsjö. Enligt Jan Bohlin och deltidsbrandmannen Kurt Jonsson hade fastigheten aldrig stått kvar om inte det funnits rökdykare.

Utöver nedskärningarna i Hoting, Lit och Nälden planerar förbundet en omorganisation.

Norra Jämtlands räddningstjänstförbund vill inför en ny heltidskår med fyra anställda.

Den ska finansieras med hjälp av att förbundet avvecklar deltiden i Östersund, minskad övertid, mindre behov av sommarvikarier, mindre behov av vikarier och intäkter på extern utbildning.

Brandmännens riksförbund är kritiskt till förslaget. Facket anser att det innebär en kraftig försämring i att rädda människoliv, sämre arbetsmiljö och inga ekonomiska fördelar.

– De vill nog genomföra det här så fort som möjligt, säger Jan Bohlin, som samtidigt säger att något nytt förhandlingsdatum angående organisationsförändringen inte är satt.

Kommunalrådet Karin Stierna (C) säger till LT att kommunen inte kan göra några specialsatsningar om det blir nedskärningar i Hoting.

– Det är upp till styrelsen i direktionen att titta på hur man bäst använder pengarna. I dag har vi en besparing på vartenda område. Vi måste göra neddragningar överallt.

Strömsunds kommun betalar 2009 in 14,3 miljoner kronor till förbundet.

Nästa års skulle den siffran vara 500 000 kronor högre, men med anledning av det ekonomiska läget blir det ingen årlig uppräkning.

– Det som förbättrar läget är om fler kommuner söker sig till förbundet.

Mer läsning

Annons