Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonden fortsatte att plåga sina djur ...

/
  • Fruktansvärda syner mötte personalen från djurskyddet i Strömsund när de kom in i ladugården. Här ett par kalvar som legat döda någon vecka.

Ett nytt fall av svårt djurplågeri har uppdagats i länet. En man i Strömsunds kommun, som nyligen döms för vanvård av djur, är på nytt misstänkt för samma brott. Den här gången är djurplågeriet ännu värre!

Annons

– Ett sällsynt otäckt fall av djurplågeri som har pågått av och till under många år.
Det säger Annika Berglund, som är miljö- och hälso-skyddsinspektör i Strömsunds kommun.
– Jag har jobbat inom djurskyddet i snart 20 år men aldrig varit med om ett värre fall och det är bra att det nu uppmärksammas.
Den dömde mannen, som nu åter är misstänkt, var från början ägare av den gård där vanvården upptäcktes. Sedan han för några veckor sedan fick sin villkorliga dom med samhällstjänst på två månader för djurplågeri, är han nu på nytt misstänkt för samma brott.
Djurskyddet i Strömsund fick vetskap om mannens sätt att sköta djur för flera år sedan. Vintern 2006 gjordes en inspektion av en gödselspridning på gården och man gjorde då ett besök i ladugården när man ändå var på plats.
– Det var minus fem grader i ladugården när vi kom in och flera fönster var trasiga. Kossorna som stod inne i kylan fick äta fruset foder och det var en decimeter tjock sörja på golvet. Lyset var sönder och en del av djuren kunde inte komma åt dricksvatten, berättar Annika Berglund.
– Mannen lovade då att åtgärda det vi anmärkte på. Vi gjorde ett återbesök efter någon månad för att se att han höll sitt löfte. Då var förhållandena i ladugården ännu värre. Vi tog dit en veterinär som nödslaktade några av djuren som var så svaga att de knappt kunde stå upp.
Mannen som då var ägare till djuren anmäldes för djurplågeri och den domen kom alltså för några veckor sedan.
Men nu finns det en ny anmälan mot den aktuella mannen. Han har nu sålt sina djur men har fortsatt att jobba i ladugården som djurskötare.
– Det var i somras vi på nytt gjorde en ny inspektion på gården, berättar Annika Berglund. Det var en av årets varmaste dagar och inne i ladugården stod alla kossorna i 35 graders värme.
– Om det var hemska förhållanden på gården tidigare så var det en fruktansvärd syn som mötte oss nu, säger Berglund. En ko låg död i sitt bås och i ett hörn låg två döda kalvar, en delvis täckt av gödsel. Två av kossorna fick avlivas direkt och en ko födde en död kalv medan vi var där.
– Djuren plågades fruktansvärt i värmen och eftersom ventilationen var sönder var det nästan svårt att andas där inne. Dagen efter fick djuren komma ut till en hage i närheten. Samtidigt fick veterinärer avliva ytterligare några djur som inte hade klarat de svåra förhållandena som var i ladugården.
På frågan hur mannen kunde få fortsätta att sköta djur efter den första domen säger Annika Berglund att man har ansökt om djurförbud för mannen hos länsstyrelsen
– Men där fick vi inte gehör för våra krav.
Under den aktuella perioden levererade gården mjölk till Milkos mejeri i Östersund.
Det är kriminalinspektör Andrew Sörensen vid Östersundspolisen som har fått in anmälan om djurplågeriet.
– Under alla mina år som polis har jag aldrig upplevt att någon döms för djurplågeri och sedan misstänks för samma allvarliga gärning en kort tid efteråt. Det är ytterst allvarligt och djupt beklagligt, säger han.

Mer läsning

Annons