Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnen avlivad efter jaktbrottet

/
  • Björn Svanberg från Strömsundspolisen avlivade den skadade björnen:

Björnen i Norrby är avlivad. Den visade sig vara skadeskjuten och utredningen om jaktbrott fortsätter på en högre växel.

– Den hade ett riktigt otäckt sår, säger Björn Svanberg från Strömsundspolisen.

Annons

Den skadeskjutna björnen i Norrby är nu avlivad. Polisen fick ett telefonsamtal vid 21.30-tiden på måndagen med besked att en björn befann sig i området, och att den betedde sig konstigt.

Polis och naturbevakare åkte till platsen och kunde snart lokalisera björnen. Vid kontakt med eftersökshunden betedde sig björnen onormalt. Efter att ha iakttagit björnen en stund gjorde teamet bedömningen att den antingen var sjuk eller skadad.

Vakthavande befäl beslutade då att björnen skulle avlivas, vilket verkställdes av Björn Svanberg från Strömsundspolisen.

Som LT tidigare berättar har man säkrat blodspår i trakten, som misstänkts härröra från en påskjuten björn. Denna misstanke bekräftas efter besiktning.

– Den hade ett riktigt otäckt sår. Kulan har gått in genom käken och ut genom halsen, säger Björn Svanberg.

Björn Svanberg hyser ingen tveksamhet kring beslutet att björnen skulle avlivas.

– Den plågades, troligen kunde den inte ens äta.

Den skjutna björnen är nu på väg till Veterinärmedicinska institutet i Uppsala för vidare undersökning, meddelar Strömsunds närpolischef Staffan Sjödin.

Björnen var ung, cirka två år, och därmed faller teorin att den skjutna björnen skulle vara mor till den björnunge som nyligen siktats vid byn.

– Troligen är den ett yngre syskon till den skjutna björnen.

Trots att man nu vet att det rör sig om ett jaktbrott, där utredningen fortgår på en högre växel, så är Staffan Sjödin nöjd med att björnen är återfunnen och avlivad.

– Det är skönt för befolkningen i trakten att slippa oroa sig för att träffa på en skadeskjuten björn.

Mer läsning

Annons