Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backe trotsar mackdöden – byborna öppnar egen station

Den sjätte september lägger OKQ8 ner sin bensinstation i Backe. Bland folket i bygden är arbetet redan i full gång för att ersätta macken.
– Det kommer att bli en ny mack i Backe, säger Britt-Mari Norman.

Annons

Sedan beskedet kom att OKQ8:s anläggning i Backe försvinner till hösten har det arbetats för högtryck bland ortsbefolkningen för att lösa problemet.

Alternativen, att köra en dryg mil till Rossön eller tre mil till Ramsele eller Junsele för att tanka, vill ingen i Backe egentligen ställas inför.

Därför bildades nyligen Fjällsjö Petroleum Ekonomiska Förening med syftet att starta en egen oberoende bensinstation i byn.

Konceptet liknar det som tidigare varit framgångsrikt i Sörbygden i Bräcke kommun, där invånarna övertagit en tidigare OKQ8-station, med den skillnaden att Backe-borna väljer att bygga en helt ny bränsleanläggning.

– När OKQ8 lämnar stationen ska området saneras, vilket enligt lagen innebär att området inte får nyttjas för en ny anläggning under tre års tid, säger Britt-Mari Norman som är ordförande i petroleumföreningen.

För att kunna bekosta en helt ny bensinstation har föreningen börjat sälja andelar i anläggningen. Miniminivån för att projektet ska kunna genomföras är 300 sålda andelar á 500 kronor styck.

På knappt tre veckors försäljning är man nästan uppe i det antalet.

– Underskrifterna har ramlat in i ett raskt tempo. I tisdags hade vi sålt 285 andelar, berättar Britt-Mari stolt.

– Responsen har varit bra och folk har verkligen ställt upp bakom det här projektet. Nu kan vi slå fast att det med all sannolikhet kommer att bli en ny bensinstation i Backe, säger hon.

– Men vi hoppas på att kunna sälja lite mer än 300 andelar för att även kunna hålla ett bensin- och diesellager och få en bra start på verksamheten.

Förutom de 150 000 kronor som andelarna kommer ge finns det även möjlighet att få ett servicebidrag från Länsstyrelsen på upp till femtio procent av den totala investeringen. Det skulle innebära ytterligare 150 000 kronor.

– Det finns många exempel på andra samhällen som fått upp bränsleanläggningar för 300 000 kronor. Därför kan vi i Backe också lösa det med den summan.

Föreningen har även utsett en tomt för anläggningen, ett industriområde i utkanten av samhället. Bygglovet är redan inlämnat och där väntar man på svar från kommunen.

– Men jag har svårt att se att vi inte skulle få igenom det, säger Britt-Mari Norman.

Även om den framtida bensintillgången verkar vara räddad så finns det fortfarande ett litet problem:

– Den 6 september slutar OK att leverera bränsle till sin mack. Helst vill vi inte ha något glapp alls mellan den stängningen och öppnandet av vår mack, därför börjar det brinna lite i knutarna.

– Men jag är helt övertygad om att det kommer fixa sig. Vi är vana vid att hjälpas åt i den här byn, säger Britt-Mari Norman.

Annons