Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten ökar – möts med fler platsförmedlare

/
  • Peter Frost, chef på arbetsförmedlingen i Strömsund, är bekymrad över det tuffa arbetsmarknadsläget i kommunen.  ”Vi har ett uppenbart bekymmer att hitta jobb till ungdomar”, säger han. Foto; Jonas ottosson

Arbetslösheten har ökat med 25 procent i Strömsunds kommun jämfört med samma period i fjol. Nu väljer arbetsförmedlingen i Jämtland att anställa 30 platsförmedlare.

Annons

– Det är riktigt alarmerande. Vi har 109 ungdomar som är öppet arbetslösa. Arbetsmarknadsläget är tuff, särskilt tuff för ungdomar, säger Peter Frost, chef på arbetsförmedlingen i Strömsund.

Och det är inga roliga siffror som arbetsförmedlingen ska försöka ändra på.

I dag är 427 öppet arbetslösa i Strömsund, varav 308 personer är i någon form arbetsmarknadspolitiskt program.

När det gäller just ungdomsarbetslösheten så har den femdubblas i kommunen. Enligt Peter Frost är det totaltstopp på rekryteringar och den som har minst erfarenhet väljs sist i jobbansökningar.

– Vi har ett uppenbart bekymmer att hitta jobb till ungdomar. Ungdomar som funderar på att läsa bör göra det. Från arbetsförmedlingens sida rekommenderar vi unga att studera. När de är färdiga med sina studier har det vänt på arbetsmarknaden.

För att möta den ökande arbetslösheten i länet och Strömsunds kommun väljer arbetsförmedlingen att anställa mer personal.

Peter Frost säger att rör sig om 2 000 personer till ”förmedlingarna” i Sverige.

I Jämtland kan det röra sig om totalt 30 personer – men det är inte klart ännu.

I dag, onsdag, håller Östersunds arbetsmarknadsområde, där alla länskommuner förutom Bräcke och Härjedalen ingår, möte om rekryteringsprocessen.

På mötet ska det bestämmas hur många personer som anställs vid de olika arbetsförmedlingarna i länet.

Hur många hoppas ni på i Strömsund?

– Har vi tur kanske vi får tre personer. Men vi börjar faktiskt bli trångbodda här. Vi har ju anställt jobbcoacher också, säger Peter Frost.

Från 1 januari 2010 är det många i länet som blir utförsäkrade från försäkringskassan. Satsningen som arbetsförmedlingen genomför kommer att till viss del inriktas på dessa grupper.

Peter Frost befarar att arbetslösheten i Strömsunds kommun inte nått sin topp.

Nedskärningar inom den offentliga sektorn är att vänta i kommunen.

– Det är en logisk följd av den ekonomiska krisen, säger han och tillägger:

– Nedskärningarna inom den offentliga sektorn får effekt på vår situation. Men det här är inte bara unikt i vår kommun.

Förutom de vanliga handläggarna på arbetsförmedlingen i Strömsund har man anställt tre jobbcoacher, ytterligare en person ska anställas under hösten.

– Vi har goda erfarenheter av jobbcoacher. Vi ser dem som en avlastning för våra handläggare.

Annons