Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aggressiva rödingar specialstuderas

/
  • De djärva rödingar som kom emot dykarna i Bjurälvens grottor kan bidra med unika biologiska kunskaper.Foto:  Mikael Tilja
  • Här finns en hemlighetsfull värld som ska utforskas närmare nästa månad då det också är aktuellt att titta närmare på de högintressanta rödingar som formats av tillvaron i grottorna.Foto: Mikael Tilja

De rödingar som finns långt inne i tunnlar och grottor i Bjurälven är så intressanta att forskare vill specialstudera dem.

Annons

Länsstyrelsen behandlar en ansökan från Lantbruksuniversitetet där forskare vill ha dispens för att fiska ett begränsat antal av rödingarna i forskningssyfte.

Dykarna som förra året undersökte tunnelsystemet i Bjurälven reagerade på de rödingar man träffade på därinne.

De upplevde att fiskarna bevakade sitt revir med ovanligt närgången aggressivitet.

Det här har uppmärksammats av Lantbruksuniversitetet.

– Dykarna träffade på röding och öring som uppträdde aggressivt och närgånget. Ett sådant beteende är inte karaktäristiskt för dessa arter, enligt Gustav Hellström som doktorerar på beteende hos fisk.

Han har särskilt fokuserat på aggressivitet och djärvhet hos fiskar och konstaterar vidare att fotografier på fiskarna i Bjurälvens grottor visar på annorlunda anatomi än vad som är normalt för öring och röding.

– Hur dessa egenskaper reflekterar en anpassning till ett liv i underjordiska vatten vore mycket intressant att närmare undersöka.

– Studier av fisken i Bjurälven ger en unik möjlighet till inblick i hur organismer formas utifrån sin livsmiljö. En kunskap som är av stort intresse inom beteende- och evolutionsbiologi, enligt Gustav Hellström.

Han vill fånga ett antal fiskar i samband med nästa expedition till Bjurälvens grottor i mars, som LT nyligen skrivit om.

I dispensansökan förslås de unika fiskarna bli infångade med hopfällbara mjärdar som tas in i grottorna och lämnas med bete under natten varpå de vittjas dagen efter.

Det är också aktuellt att använda håv och nätkassar. En del av fisken är tänkt att hållas levande för närmare studier vid försöksstationen i Kälarne.

Annons