Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 miljoner plus för Strömsund

/
  • Kommunalrådet Karin Stierna kan räkna in ett rejält överskott för Strömsunds kommun förra året. Det preliminära bokslutet pekar på plus 23 miljoner kronor.Foto: jonas ottosson

Strömsunds kommun gör rekordöverskott. Enligt det preliminära bokslutet pekar det på ett överskott på 23 miljoner kronor.

Annons

Främsta anledningen bakom de positiva siffrorna är skatte- och statsbidragsintäkterna på 8,3 miljoner kronor högre än budget och ränteintäkter på 4,4 miljoner kronor.

I ett pressmeddelande säger Anneli Svensson, tillförordnad kommunchef, så här:

– Kommunen har klarat samtliga fyra finansiella mål under 2008. Resultatmålet på plus 13 miljoner kronor har vida överträffats och 10 miljoner kronor kommer att amorteras på pensionsskulden.

Roligast av allt är att i februari 2009 slutbetalar kommunen sitt sista banklån, på 30 miljoner kronor.

Under 2008 har det gjorts investeringar på 11,8 miljoner kronor, vilket ryms inom taket på 20 miljoner kronor.

Men det finns flera verksamheter som visar på underskott.

Socialförvaltningen (–5,5 miljoner kronor) och barn- och utbildningsnämnden (–5,7 miljoner kronor) har ekonomiska problem.

Och de goda siffrorna i Strömsunds bokslut är inget som kan råda bot på de nedskärningar som måste göras inom exempelvis skolorna i kommunen.

– Nej, det går inte, säger kommunalrådet Karin Stierna, c.

Hon menar att de extra tio miljonerna som kommunen nu preliminärt fått över bara finns för 2008 års budget och därmed inte räcker att täppa igen några sparkrav inom skolan med. De återstående 13 miljonerna är ett plusresultat som kommunen satt som krav för varje år.

– Det är för att vi ska ha egna medel för investeringar, så vi inte ska behöva ta banklån, säger Karin Stierna.

Att göra ett plusresultat för 2008 när tiderna börjar gå sämre känns positivt för kommunen.

Men hur ser det ut inför 2009?

– Vi la budgeten i juni förra året och har som många andra kommuner inte behövt göra om den efter de prognoser som kom under hösten. Men vi valde i juni att bromsa lite och lät potten för utveckling på 6 miljoner, för olika delar av den kommunala verksamheten, frysa inne.

Plusresultatet innebär dock att vissa investeringar kan göras. Ett förslag är köp av andelar i vindkraftsverk.

– Det kan medföra minskade framtida elkostnader för kommunen, men några beslut om det är inte fattade än, säger Karin Stierna.

Annons