Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund tar tillbaka färdtjänsten efter kritik

Kommunen tar tillbaka färdtjänsten i egen regi. Det beslutade kommunfullmäktige i Strömsund nyligen.

Annons

Beslutet innebär att kommunen återtar handläggningen av färdtjänst från och med årsskiftet. Det blir teknik- och serviceförvaltningen som ska upphandla färdtjänst respektive riksfärdtjänst, samt föreslå hur mycket det ska kosta att åka.

Färdtjänstresenärer och brukarorganisationer har framfört kritik mot hur det fungerat sedan Strömsunds kommun överlät det här till Länstrafiken 2011. Från årsskiftet 2012 övertog Regionförbundet ansvaret. LT har tidigare skrivit om att klagomål framförts till kommunen från DHR.

Avtalet sades upp sedan det I dialoger med Regionförbundet framkommit att det inte finns utrymme för lokala regler för enskilda kommuner.

Att ha färdtjänst är en kommunal uppgift, men den kan överlåtas till ett regionorgan. Samtliga kommuner utom Östersund har gjort det i Jämtland och från Regionförbundets sida har man upprättat en gemensam beställningscentral för färdtjänst och sjukresor i länet.

Men Strömsund kliver alltså av det upplägget.

– En bidragande orsak är att resor utanför länet blir riksfärdtjänst och då tillämpas en annan lag som är än mer restriktiv. I trakterna kring Hoting har man reagerat negativt på det här. Där är det naturligt att åka exempelvis till Dorotea på samma sätt som till Ramsele från Backe. Det har vägt tungt, säger Rut Eriksson, kollektivtrafikstrateg på Regionförbudet.

– Vi är överens med Strömsund om att dom som reser är nöjda med den service de får och att lagstiftningen följs. Men de har ändå inte varit nöjda med den här tjänsten, enligt Rut Eriksson på Regionförbundet.

Lagstiftningen ändrades en hel del för flera år sedan men ordet färdtjänst lever kvar, vilket bidrar till missförstånd emellanåt.

– Ett typiskt missförstånd är att man blandar ihop färdtjänstresor med sjukresor som bygger på annan lagstiftning. Jag tror inte man förberett det här tillräckligt med information till färdtjänsttagare, biståndshandläggare och boenden. Det har lett till internt kritik mot det som förut var så bra, konstaterar Rut Eriksson.

Är det aktuellt med att någon fler kommun bryter sig ut?

– Nejdå, snarare tvärtom de är väldigt nöjda och tycker att hanteringen är bra och även i de andra kommunerna är resenärerna nöjda, säger Rut Eriksson.