Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund satsar pengar i studie av Inlandsbanan

/
  • Förutsättningar för banans framtida satsningar ska studeras närmare i studien. På bilden kör ett biogaståg på Inlandsbanan.

Strömsunds kommun satsar 15 000 kronor i en bredare fördjupningsstudie om hur kommande satsningar på Inlandsbanan ska utformas.

Annons

Kommunstyrelsen arbetsutskott beslutade nyligen att gå vidare med ambitionen att Inlandsbanan blir det ”Tredje spåret”.

Det handlar delvis om att Inlandsbanan tillsammans med Kustbanan och Norra stambanan blir en viktig länk för godstrafik i landet.

Inlandsbanan AB och Inlandskommunerna ekonomisk förening har kommit överens om att göra en fördjupningsstudie av ”Tredje Spåret”. I den ska marknader och investeringsbehov för Inlandsbanan preciseras närmare.

Kostnaden på 1,2 miljoner ska fördelas mellan Inlandsbanan, regionerna som står för hälften och kommunerna längs inlandsbanan som uppmanas att satsa 15 000 kronor var.

Sedan tidigare finns en utredning som listar en del av alla företag som utnyttjar och skulle vilja utnyttja banan som transportled om den rustades upp och byggdes ut. Enligt utredningen skulle det löna sig att få i gång banan i sin fulla längd.

Annons