Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund på plats 66 i vindkraftsutbyggnad

Strömsunds kommun hamnar på plats 66 bland Sveriges alla kommuner när det gäller utbyggd vindkraft enligt en ranking från vindkraftbolaget O2, och på plats 77 när det gäller vindkraftplanering.

Kommunerna har sedan 2007 haft möjlighet att söka stöd till planeringsinsatser för vindkraft. Syftet är att skapa förutsättningar för en utökad utbyggnad av vindkraft:

– Det är helt avgörande att kommunerna planerar för vindkraft, säger Linda Magnusson på vindkraftbolaget O2. Vindkraft är en både kostnadseffektiv och miljövänlig energikälla.

Det är idag 198 kommuner och 13 länsstyrelser som arbetar med planeringsinsatser för vindkraft med hjälp av stödet, enligt Boverket. Under hösten 2009 har de fått in ett tjugotal slutredovisningar av stödet. Sammanställningen av dessa visar att det redan nu finns planeringsberedskap för cirka 16 TWh el från vindkraft per år i Sverige, vilket innebär att den uppsatta ramen, på 30 TWh, kommer att kunna uppnås med god marginal.

Strömsunds kommun har totalt fått 310 000 kronor i bidrag för vindkraftplanering. Det placerar Strömsund på plats 77 bland Sveriges alla kommuner, enligt O2:s vindkraftliga. När det gäller redan utbyggd vindkraft per kommuninnevånare hamnar Strömsund ännu bättre till, på plats 66.

Regeringen har nu förlängt stödet för vindkraftplanering. Fram till årsskiftet kan Sveriges kommuner ansöka om ytterligare totalt 30 miljoner kronor i bidrag för sitt arbete att planera vindkraftutbyggnad.