Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund får nytt nationellt uppdrag

Strömsund får förtroendet att ta fram nationella regler för arbetsmiljö och säkerhet inom vindkraftsområdet:

– Det är hedrande att vi fått uppdraget att leda detta arbete i Sverige, säger projektledaren Karin Linnasaari.

Nyligen fick Strömsunds kommun Energimyndighetens uppdrag att inrätta ett nationellt branschråd gällande vindkraft, med fokus på arbetskraftens rekrytering och kompetens.

Nu ger Energimyndigheten ytterligare ett uppdrag till Strömsund, nämligen att leda det nationella arbetet gällande arbetsmiljö och säkerhet i vindkraftsbranschen.

Orsaken är att Strömsund ligger i framkant inom detta område och har hunnit skaffa sig en hel del erfarenheter, inte minst genom sin yrkeshögskoleutbildning för vindkraftstekniker.

– Vi har sett att behovet av riksomfattande regler och rutiner är nödvändiga att ta fram i den växande vindkraftsbranschen, säger Karin Linnasaari, blivande projektledare.

Karin Linnasaari är i dag biträdande rektor för teknikerutbildningen i Strömsund och medarbetare i Nod Strömsund i Nätverket för vindbruk. Hon har noterat att företag i branschen har olika rutiner för såväl arbetsmiljö som säkerhetsarbete, och att reglerna följs på olika sätt på olika företag. Hon tror att riksomfattande föreskrifter skulle underlätta för alla och påpekar att även utbildningar inom nämnda områden skiljer sig åt:

– Variationerna är stora när det gäller kursernas omfattning och innehåll. Därför önskar även vindkraftsbranschen en enhetlig standard.

Två av lärarna vid vindkraftsteknikerutbildningen, Börje Johansson och Tommy Jönsson, kommer också att arbeta i projektet, där även forskare och andra specialister kommer att delta. Karin Linnasaari är säker på att Strömsunds kommuns kompetens kommer att öka ytterligare genom detta förtroende:

– Det är hedrande för Strömsunds kommun och vindkraftteknikerutbildningen att vi fått uppdraget att leda detta arbete i Sverige.