Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund får nationell utbildning i sportskytte

Skolverket flyttade skyttegymnasiet från Strömsund. Nu meddelar samma verk att Hjalmar Strömerskolan får nationell idrottsutbildning i sportskytte. Vad är skillnaden?

Skolverket beslutade att flytta rikidrottsgymnasiet i skytte från Strömsund till Sävsjö, efter förslag från Skyttesportförbundet, och under stora protester.

Nu har Skolverket beslutat godkänna Hjalmar Strömerskolan för en nationell idrottsutbildning i sportskytte. Det innebär att man kommer att kunna studera skytte i Strömsund, även i fortsättningen. Vad är skillnaden?

– Man kan säga att det tidigare skyttegymnasiet med riksintag var till för skyttar som man bedömer kommer att tävla på internationell nivå, säger Anders Bergman, rektor vid Hjalmar Strömerskolan.

– Den utbildning vi nu fått klartecken för vänder sig mera till nationella elitidrottare.

Anders Bergman berättar att när man klassas som riksidrottsgymnasium så får man också ersättning för en tränartjänst, det får man inte vid den så kallade nationella utbildningen. Han tycker ändå att det känns som om man fått lite plåster på såren:

– Det är inte riktigt lika hög status som på den utbildning vi hade tidigare, men vi är ändå glada över att bli godkända. Vilket program eleven än väljer kommer man fortfarande att få möjlighet att träna skytte. Vi ser godkännandet som en bekräftelse på att vi har hög kvalitet på vår verksamhet.