Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömsund bäst på förnybar el

Strömsunds kommun är bäst i länet på förnybar el. Och länet är tredje bäst i Sverige.

I Strömsunds kommun producerades mest förnybar el i länet under förra året. Drygt 401 miljoner kilowattimmar (kWh) producerades i kommunen, varav vindkraft stod för lejonparten. Krokoms kommer på andra plats med 115 miljoner kWh och Östersunds kommun ligger sämst till i länet med enbart 840 000 kWh under förra året.

Länet som helhet kommer på tredje plats bland Sveriges alla 21. Vindkraft och vattenkraft är vad som bidrar till detta. Det framgår av Förnybarhetsindex 2014, som presenteras av företagsgruppen O2.

En Sifoundersökning beställd av O2 visar att 80 procent av sveriges invånare tycker att regeringen bör "eftersträva att all elproduktion inom 20 år kommer från förnybara källor som sol, vind och vatten".

– Det kraftiga stödet för ett 100 procent förnybart elsystem är en tydlig signal till de politiska partierna inför valet, säger Linda Burrenius Magnusson, vd för O2 Vindel, i ett pressmeddelande.