Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund arrangerar internationell isracing

/
  • Isen måste vara 15 centimeter tjock för att den ska hålla för motorcyklarna.
  • Robert Gjersvold och Hans Olof Olsén, som båda tävlar för Strömsunds MC, laddar för VM-uttagningen den 21 december  i Strömsund.  Foto: Jonas Ottosson

Strömsund får en stor internationell tävling i isracing. Nu säger Robert Gjersvold att drömmen är att bygga en permanent bana vid Strömsvallen.

Annons
Det är tidigare känt att den svenska VM-uttagningen i isracing genomförs i Strömsund.
Nu är det också klart med en internationell tävling den 27 december.
Tävlingen heter Santa Cup och kommer locka stjärnförare från Holland, Österrike, Finland, Norge och Ryssland.
- Just nu väntar vi på besked om vilka ryska förare som kommer hit. Kvalitén på tävlingen är bättre än en VM-semifinal, säger Robert Gjersvold.
Till LT säger Hans Olof Olsén att det finns ett stort intresse från internationella förare att komma till Strömsund och träna.
- Ifjol fick flera tävlingar ställas in. Vi är issäkrast i Sverige. Hade vi haft mer resurser, så hade vi kunnat ta emot hur många förare som helst
På Strömsvallen är isen i dagsläget nästintill perfekt.
Nästa vecka räknar förarna i Strömsunds MC att testa isen.
- Det är en av Sveriges längsta banor och det innebär att det kommer gå fortare än vanligt. Det är ju farten vi är ute efter, säger Robert Gjersvold.
För att motorcyklarna ska hålla sig på isen är hjulens däck är belagda med vassa stålspikar. Motorcyklarna har två växlar, saknar broms och körs på metanol.
När det gäller VM-uttagningen den 21 december tävlar 18 förare om åtta platser. I Strömsunds MC tävlar Robert Gjersvold, Tomas Höglund, Lars Ringbert och Hans-Olof Olsén.
- Det är nog bara Hans-Olof som har chans att köra VM. Vi ligger en liten bit efter honom, säger Robert Gjersvold.
För årets isracingtävlingar har föreningen ett permanent tillstånd av kommunen. Drömmen är däremot att få bygga en permanent bana och läktare.
- Vi har detta på prov, sedan ska kommunen utvärdera frågan. När vi håller tävlingar är det endast 25 minuter effektiv tid som vi kör med motorcyklarna, säger Gjersvold.
Nu hoppas han och Hans-Olof Olsén att publiken kommer till tävlingarna.
- Vi borde kunna locka 500 personer, säger de.
Det stora affischnamnet i tävlingarna är legenden "Posa" Serenius, 60. Han tillhör fortfarande världseliten i sporten. I Ryssland är han lika stor som J-O Waldner är för bordtennissporten i Kina.
0670-61 45 50 jonas.ottosson@ltz.se

Mer läsning

Annons