Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömmad musik förändrar topplistan

Den officiella albumlistan innehåller nu också strömmad musik.

Som första land i världen inkluderar Sverige skivor som spelats via tjänster som Spotify och Wimp – det innebär stora förändringar på listan.

I fredags meddelade skivbolags-organisationen Ifpi att den officiella svenska albumlistan görs om.

Från att tidigare bara ha inkluderat fysisk och digital försäljning räknas nu också strömmad musik när listan sammanställs.

– Listan är till för att spegla hur musikkonsumtionen ser ut i Sverige och när strömmad musik har blivit allt viktigare har vi känt att det är angeläget att inkludera den, precis som vi gjorde på singellistan för snart tre år sedan, säger Ifpis vd Ludvig Werner.

Den digitala musikförsäljningen, nedladdning och strömningstjänster, har de senaste åren gått om den fysiska skivförsäljningen. Albumlistans toppskikt har trots det dominerats av artister som tilltalar en äldre publik medan ungdomsfavoriterna har lyst med sin frånvaro.

Veckans albumlista är den första som använder den nya modellen och den ger utslag direkt.

Till exempel går Calvin Harris och Macklemore & Ryan Lewis, två singelstarka akter, för första gången in på albumlistan med sina fjolårsskivor – båda är nya på topp tio.

– Någonstans tycker vi då att vår tidigare albumlista var felaktig för med den modellen syntes i regel inte den typen av artister överhuvudtaget, säger Ludvig Werner.

Den digitala musikbutiken Itunes räknas fortfarande inte på de svenska topplistorna då Apple inte vill dela med sig av försäljningssiffror.