Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömlös repris är inget som förvånar

Vägar och färjetrafik fick stängas av och befolkningen fick bege sig till räddningstjänsten om de var i nöd.

Den senaste stormens framfart i länet ställde åter igen till det för länets norra invånare.

Som mest beräknade E.ON att de hade runt 2000 kunder som var utan ström under onsdagen på grund av ovädret. De flesta av dessa kunder återfanns i Strömsund och Ragunda kommun. Under större delen av dagen var bland annat ortsbefolkningen i norra Gäddede och Blåsjön utan ström och telefoni. Att försöka ringa 112 gick inte heller och därför hänvisades bybor att åka till räddningstjänstens lokaler i Gäddede för att larma om något akut skulle inträffa.

Christer Rådström är fjällräddare och bosatt i Jormvattnet. Först vi 20-tiden på kvällen fick han tillbaka strömmen och telefonen.

– Vi har blivit lite vana med det här, att vi börjar bli åsidosatta av myndigheter och ansvariga, säger han.

Under dagen såg han hur personal från Fortum kämpade för att få loss nedfallna träd längs telefon- och elledningar. Krister hoppas att det här ovädret inte ska upprepa sig under vintern.

– Jag tror att de flesta har skaffat sig fotogendrivna värmekällor eller annat i fall strömmen försvinner igen. Men jag hoppas verkligen inte att det här återupprepas i vinter, säger han.

Utöver strömavbrott och telefoner som inte fungerade stängdes också vägar och färjetrafik av. Väg 531 mellan Mittådalen och Ljungdalen, i Härjedalen och Bergs kommun, stängdes av för biltrafik. Anledningen är att vädret är för hårt på vägen över Flatruet. Enligt Trafikverket skulle vägen vara farbar igen på torsdags morgonen.

Färjetrafiken mellan Håkansta och västra Nordeön stängdes också av i båda riktningarna under de värsta stormtimmarna.

När stormens framfart först blev känd var kommuner och myndigheter snabba på att agera i Jämtland. Under onsdagen hade man bland annat ett så kallat förvaringsmöte vars syfte var att skapa ett kontaktnät om och när något skulle inträffa. Med på mötet var bland annat kommunerna i länet, polisen, räddningstjänstförbundet, landstinget, elnätsägare och trafikverket.