Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömlös helg för många

Förödelsen blev betydligt värre än vad många förutsåg.

Stormen Ivar lämnar skador för hundratals miljoner efter sig, till kraftbolag och skogsägare.

Ute i terrängen slet personal från kraftbolagen så länge ljuset tillät på fredagskvällen, för att återställa ledningsnäten.

Uppröjningen fortsätter i helgen och flera tusen länsbor får ställa in sig på en strömlös helg.

Jämtkraft hade vid 18-tiden på fredagskvällen fortfarande 1 750 kunder i avbrott.

Härjeåns nät har drabbats hårt och i går kväll var 5 000 kunder fortsatt utan ström.

Bolaget hade cirka 70 personer och två helikoptrar i gång en bit in på fredagskvällen. Jobbet med att få tillbaka strömmen till kunderna kan komma att fortsätta hela helgen.

Eons fredagsrapport talar om att tusentals träd fallit över ledningarna, sedan förödelsen klarnat efter helikopterbesiktningar.

– Vi kommer att behöva hela helgen och förmodligen någon dag in i nästa vecka för att kunna röja, laga och på så vis ge alla strömmen åter, säger Eons presschef Mattias Hennius.

Vid 20-tiden på fredagskvällen var stora områden i länet röda på Telias avbrottskarta. Drygt 5 700 kunder saknade fast telefon.

Post- och telestyrelsen beräknar att drygt 17 000 kunder blev utan fast telefoni i tre län, sedan stormen dragit in med orkanvindar.

Men säkra siffror över antalet drabbade var svåra att få fram på fredagskvällen, eftersom detta förutsätter att ordinarie elförsörjning fungerar. Majoriteten av felen beror på elavbrott till teleutrustningen.

På en del platser körs mobila reservkraftverk ut och närmare besked om när teleavbrotten beräknas vara avhjälpta kunde inte ges i går.

Även Norrskog bedömde att det var för tidigt att ge någon totalbild av läget. Berg, Bräcke och Östersund är i vart fall kommuner som har drabbats extra hårt.

– I vissa områden är skadorna värre än vid Dagmar för två år sedan, säger Clas Fries, skogsspecialist på Skogsstyrelsen.

Då förstördes skog till ett värde av mellan 200 och 300 miljoner kronor från Mälardalen upp till Jämtland.