Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stridsvagnar invarderar Gaza

Israel påbörjade en markinvasion av Gaza natten till fredag. Först bombades ett sjukhus sönder och samman. Dagen innan invasionen inleddes så besökte Expressen just det sjukhuset och beskrev att patienterna var gamla, funktionsnedsatta och förlamade. “Jag har inget val. Det finns ingen som kan ta hand om mig och det finns inget annat sjukhus som ger mig den behandlingen som jag får här. Vad ska vi göra?” undrade en 17-årig tjej som talade med tidningen. Charlie från Göteborg var där för att agera mänsklig sköld, målet var att Israel då skulle lämna sjukhuset i fred. Så blev det inte. Patienterna hann utrymma sjukhuset innan det smällde men flera i personalen skadades. I går kväll kom nyheten att Israels militär förbereder sig för att utvidga markinvasionen.

Det är inte två jämnstarka parter. Gaza har lika många invånare som Stockholms län men är bara en tjugondel så stort, alltså ungefär som en fjärdedel av Ölands yta. Det som sker just nu är en humanitär katastrof och en invasion. Som vanligt är det civila som får betala det högsta priset. I skrivande stund har 264 människor dött varav två var israeler. Över 50 av dem som har dödats var barn.

Ockupationen och invasionen av Palestina måste få ett slut på riktigt. Ännu fler flickor och pojkar kommer dö om detta fortsätter, vardagen kan inte vara skräck och tillfälliga vapenvilor. Israel har beskjutits av raketer från Hamas. Men som den starkare parten med en av världens mäktigaste militärstyrkor bär Israel huvudansvaret för situationen. Det är Israel som ockuperar och bryter mot folkrätten. Våldet riskerar att eskalera bortom all kontroll ifall inte Israel tar sitt ansvar. Frågan är vad som kan få landet att göra det.

Det räcker inte att bara hoppas på att det brutala våldet ska få ett slut.

Det krävs också politisk handlingskraft från omvärlden.