Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strider för lägre hyra på Strömbacka

– Hyrorna på Strömbacka är oskäliga, anser Kurt Lagerstedt. Hyresnivån blev fel redan från början och ligger mycket högre än snittet hos Strömsunds Hyresbostäder.

– Strömbacka tillhör inte SHB, säger Tord Sjödin.

Annons

Kurt Lagerstedt, som bor i en lägenhet på Strömbacka, har under lång tid påtalat, i hans tycke, oskäliga hyror. Flera gånger har han, i skrivelser till kommunen, begärt att hyran ska sänkas:

– Jag var med när Strömbacka byggdes och när de boende på Tullingsåsgården flyttades dit. Då bestämdes att hemtjänstavgiften skulle ingå i hyran. Några år senare tog man ett nytt beslut som innebar att avgift för hemtjänst skulle betalas separat, men man glömde att sänka hyran med motsvarande belopp.

Tord Sjödin, VD på Strömsunds Hyresbostäder, har en annan version av händelseförloppet:

– De som bodde på äldreboendet i Tullingsås betalade inackorderingstillägg, där det ingick mat, hyra, vård och service. När Strömbacka byggdes, så skulle boendet hyressättas som vanliga hyreslägenheter, där var och en hade eget hyreskontrakt. Mat och service skulle betalas separat därutöver. Däremot sades det att de som flyttades dit från Tullingsåsgården inte skulle drabbas av de nya avgifterna. Alla som flyttade in senare fick betala enligt den nya hyressättningen.

Kurt Lagerstedt klagar också över att hyresnivån är mycket högre än de genomsnittliga hyrorna hos Strömsunds Hyresbostäder. En kontroll hos SHB visar att snitthyran för deras lägenheter ligger på cirka 780 kronor per kvadratmeter och år. På Strömbacka är hyran ca 910 kr/kvm, och på grannfastigheten Granbacken (före detta Strömbacka 2) är hyran ca 1100 kr/kvm.

– Strömbacka är kommunens fastighet, inte Strömsunds Hyresbostäders, säger Tord Sjödin. Olika hyresvärdar kan ha olika hyror.

Kommunen äger fastigheten Strömbacka, men förvaltningen sköts av det kommunala fastighetsbolaget, Strömsunds Hyresbostäder, vilket till hundra procent ägs av Strömsunds kommun. Så trots att det är olika hyresvärdar, så är det alltså fortfarande Tord Sjödin, på kommunens delegation, som föreslår hyresnivå och förhandlar med Hyresgästföreningen.

– Det stämmer, säger Tord Sjödin. Hyresmetodiken är den samma för kommunens fastigheter som för våra egna. Att hyresnivån är högre på Strömbacka beror på att hyresgästen har tillgång till gemensamhetsytor. Hyrorna skulle faktiskt vara ännu högre om inte lägenheterna subventionerades genom att kommunen betalar hyra för de lokaler i huset som de själva använder för sin verksamhet.