Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid värd att ta

Talman Per Westerberg stoppade på torsdagen oppositionens försök att riva upp beslutet om att sänka den statliga inkomstskatten. Bakgrunden är att en rättsutredning kommit fram till att oppositionens ansats att bryta ut en enskild budgetpost strider mot etablerad praxis och eventuellt också budgetreglerna; experternas dom är inte entydig.

Här hade oppositionen kunnat blåsa av striden. Man prövade budgetreglerna, som bevisligen är otydliga, men det höll inte. Men Socialdemokraterna ger sig inte, utan skickar frågan vidare till konstitutionsutskottet, där oppositionen är i majoritet.

Klokt eller dumstridigt? Socialdemokraterna, som under Stefan Löfven profilerat sig på att uppträda ansvarsfullt, är säkert medvetna om riskerna. Ett förött samarbetsklimat i riksdagen kan göra det ännu svårare att regera landet efter nästa års val. Att partiet ändå går vidare visar på frågans betydelse.

Förutom det världsfrånvända i att låna tre miljarder till en skattesänkning som inte ger några som helst sysselsättningseffekter utan bara ökar klyftorna, visar regeringens agerande att man nonchalerar riksdagen. Fredrik Reinfeldt kunde ha gjort som Göran Persson och förhandlat över blockgränsen. I stället låter han SD få utslagsrösten.