Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om tomtmark i nya skidområdet på Frösön

Kommunens detaljplan för ett utvecklat skidområde på Östberget överklagas till länsstyrelsen.

Markägare som representerar ett dödsbo med möjlighet att bebygga fem tomter i området känner sig överkörda.

Överklagar gör också miljöpartiets riksdagskandidat Olof T Johansson, som äger en fastighet i närheten. Han är kritisk till att två byggrätter överhuvudtaget medges i området, samt mot miljökonsekvensbeskrivningen som han anser inte håller måttet.

– När 30 000 kvadratmeter skog omvandlas till kalmark för skidlift, skidbackar och dessutom två villatomter får det definitivt konsekvenser för faunan inom området, enligt Olof T Johansson.

– Det har inte heller skett någon inventering av faunan. Oförsvaligt i en så viktig stadsnära skog, konstaterar Olof T Johansson i överklagan.

Han har också svårt att förstå varför två byggrätter lagts in i området eftersom det minskar allmänhetens tillträde.

Ett dödsbo som ägt mark i området sedan 1935 har fått kommunens medgivande till två byggrätter, men man vill ha fem.

– Vi har uppfyllt allt som beskrevs i förslaget till den ursprungliga detaljplanen, alla invändningar som tillkommit på vägen fram till kommunfullmäktiges beslut.

– Vårt förslag var fem tomter mot att vi efterskänker resterande mark, cirka 6 500 kvadratmeter, till kommunen att användas som strövområde eller fritidsmark, hävdar företrädare för dödsboet.

Tanken är att terränganpassa en bostadsgrupp så att naturvärdena bevaras.

– Vi anser oss inte rättvist behandlade och anser även att allt inte gått helt rätt till vid kommunstyrelsens sista möte, konstaterar dödsboets företrädare i överklagan.

Man hänvisar till uppgifter om att politikerna blivit vilseledda av en tjänsteman inom kommunledningsförvaltningen; att plankontoret gjort en uppgörelse med dödsboet som innebar att de fick två tomter mot att dödsboet avstod övrig mark.

– Det är inte sant att vi ingått en sådan uppgörelse. Vi vill att länsstyrelsen rättar till de misstag som begåtts samt finner att vi följt regler och anvisningar för att få byggrätt, enligt vårt förslag på fem tomter.