Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om riksdagsplatserna

Det blev en ordentlig strid om platserna på riksdagslistan. Det handlade inte bara om andra platsen där Gunnar Sandberg gick segrande ur striden mot Kalle Olsson.

Eftersom det inte blev en föryngring på andra plats, blev det omröstning om tredje platsen där Lena Bäckelin ställdes mot Kata Nilsson.

Det slog ned som en bomb på kongressen när Pelle Persson från Östersunds arbetarekommun helt plötsligt äntrade talarstolen och föreslog att Kata Nilsson skulle flyttas från femte plats på listan till plats nummer tre.

– Vi måste leva upp till att vi ska föryngra och ha kandidater under 35 på listan, säger han. Det är oerhört viktigt att ha unga budbärare.

Han fick stöd av AnnSofie Andersson.

– En föryngring är viktig för att attrahera de yngre väljarna, slår hon fast.

Efter det att förslaget om att flytta Kalle Olsson, 29 år, till andra plats på listan mot 48-årige Gunnar Sandberg röstats ner med röstsiffrorna 79 mot 61 var det dags för nästa omröstning.

Här ställdes Kata Nilsson, 20 år, mot Lena Bäckelin, 50 år. Men det fanns även förslag från Krokoms ombud att flytta upp Maria Jacobsson, 52 år, till tredje plats.

Det blev ytterligare en omröstning där Lena Bäckelin fick 85 röster, Kata Nilsson 37 och 28. Därmed kunde listan fastställas.

Listans fem översta namn är Anna-Caren Sätherberg, Gunnar Sandberg, Lena Bäckelin, Kalle Olsson och Kata Nilsson.