Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om mer stöd till mjölkbönder

Jordbruksminister Eskil Erlandsson möts inte bara av ilskna mjölkbönder vid måndagens jordbruksministermöte i Luxemburg.

Annons

21 EU-länder med Frankrike i spetsen är beredda till strid för mer mjölkstöd.
Den franske jordbruksministern Bruno Le Maire säger till den franska tidningen Les Echos att han är beredd till öppen strid med det svenska EU-ordförandeskapet. Han och 20 andra jordbruksministrar har skrivit ett brev till Eskil Erlandsson (C) där de kräver mer stöd till mjölksektorn, som drabbats hårt av den ekonomiska krisen med fallande priser som följd.
Bland annat vill de att ytterligare 300 miljoner euro, drygt 3 miljarder kronor, avsätts i nästa års EU-budget och att åtgärder införs för att öka konsumtionen av olika mjölkprodukter, till exempel att dagens stöd till skolmjölk utökas till att också gälla universitet.
Många av åtgärderna är upp till EU-kommissionen att utforma förslag kring och Erlandsson vill inte föregripa vad EU:s jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel kommer att föreslå på dagens möte. Han är dock tveksam till om det blir något beslut om de extra miljarderna.
– Skulle jag gissa blir svaret nej. Denna rådskonstellation har ju inte hand om budgetfrågor, säger Erlandsson till TT på väg in till mötet.
Sverige hör till en minoritet av länder som inte vill reglera mjölksektorn mer, utan vill fortsätta marknadsanpassningen. De vill absolut inte riva upp förra årets beslut om att fasa ut mjölkkvoterna till 2015.
Erlandsson har stöd av Storbritannien, Danmark, Nederländerna, Cypern och Malta, men annars är det rätt ensamt på barrikaden.
– Sveriges uppgift är att sköta det här så att alla kan åka hem och vara glada och nöjda och så att vi får en stabilisering av mjölkmarknaden, för det ligger också i Sveriges intresse, säger Erlandsson.
Som så många gånger förr kommer arga mjölkbönder att demonstrera utanför möteslokalen och redan tidigt på morgonen var delar av Luxemburg avspärrat inför den väntade traktorinvasionen.
– Syftet med dagens möte är att lugna situationen och stabilisera marknaden i Europa, säger Erlandsson.

EU:s jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel föreslår att 280 miljoner euro i nästa års budget ska avsättas till mjölksektorn.
– Om det förslaget godkänns kommer min plånbok att vara helt tom sedan, bortsett från en nödvändig säkerhetsmarginal, sade hon till jordbruksministrarna enligt ett förskrivet tal.
Exakt hur pengarna ska användas blir en senare fråga, men Fischer Boel anser att de måste komma mjölkbönderna direkt till del.
Frågan om de extra pengarna är inte något som jordbruksministrarna har kompetens att avgöra. Det blir i stället EU:s finansministrar som får besluta om saken den 19 november.

Mer läsning

Annons