Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om hemresorna mellan hotell Björken och kirurgavdelningen på Östersunds sjukhus

– Det är mänsklig rättighet att patienterna ska få åka hem över helgen, anser onkologsjuksköterskan Margareta Wickman i Umeå.

– Inget hindrar dem att åka hem med vanliga bussen. Men det är alltid lätt att tycka för dem som inte har betalningsansvaret, säger Ewa Lundgren, chef på kirurgen.

Annons

Ett mindre ordkrig har blossat upp mellan å ena sidan onkologsjuksköterskan Margareta Wickman på hotell Björken i Umeå och verksamhetschefen Ewa Lundgren på kirurgen på Östersunds sjukhus.

Kirurgavdelningen kommer nu endast att bevilja patienterna vid Umeå universitetssjukhus en hemresa på landstingets bekostnad var 30:e dag.

– Vi tvingas av ekonomiska skäl att strikt följa regelverket, säger Ewa Lundgren.

”Som betalningsansvarig vid område kirurgi är jag alltså mån om att hålla kostnaderna under kontroll - om en patientgrupp får en större tilldelning, så måste tyvärr en annan stå tillbaka. Område kirurgi står alltså för kostnader för en hemresa per månad och patientens hälsotillstånd avgör ressätt, skriver hon i ett brev till Margareta Wickman.

Bråket kring sjukresorna till och från Umeå har LT skrivit om flera gånger under många år. Nu har tonen hårdnat och då handlar det endast om kirurgen i Östersund och deras patienter.

– De som ligger på hotellet är personer som är polikliniska, de skulle kunna åka hem varje dag om de hade rimligt avstånd, säger Margareta Wickman.

Hon menar att det är stor skillnad på att vara inneliggande, att vara inskriven under medicinsk vård, då finns ett beslut som är taget på regionnivå, att de har rätt till en betald hemresa av hemlandstinget en gång per månad.

– Ewa Lundgren har likställt detta med permission. De som bor på hotell Björken har ingen permission, de får helt enkelt inte någon behandling lördag till söndag då bör de vara hemma och inte bo här.

Margareta Wickman menar att kirurgavdelningen måste vända sig till landstingsledningen för att få kompensation och inte låta det kärva ekonomiska läget gå ut över patienterna.

– Patienterna drabbas ideligen och till sist är måttet rågat. Om ni bara visste hur mycket tid vi ägnar åt resorna i stället för att använda vår kompetens till annat. Det är aldrig särskilt svåra problem med andra enheter, Jämtlands läns landsting är problemet.

Det finns en uppgörelse där det sagts att onkologsjuksköterskorna på Björken skulle få avgöra hur patienterna skulle resa.

– Vi upplever att kirurgikliniken tolkar detta som permission och det är det inte. Alla andra patienter i hela regionen har rätt till hemresor varje helg, vilket är av hävd.

– Det handlar inte om dålig respekt från min sida, det hör till de mänskliga rättigheterna att patienterna ska få åka hem över helgen och på ett sätt som gagnar deras hälsa.

– Vi vill inte fördärva Jämtlands läns landstings ekonomi, men vi är måna om att patienten mår bra. Jag är patienternas företrädare och det viker jag aldrig från.

– Det är kirurgen som har de, utan jämförelse, absolut flesta patienterna, säger Ewa Lundgren. De flesta patienterna är på strålbehandling och det tar ganska lång tid.

• Margareta Wickman menar att det inte handlar om en permission utan en poliklinisk behandling med uppehåll under helgerna?

– Finns inget som hindrar dessa patienter att åka hem med vanliga bussen eller med Ambus om det finns plats och betala själva. Men av ekonomiska skäl är vi tvungna att säga nej om patienten behöver dyrare färdtjänst som taxi eller flyg.

– Men det är alltid lätt att tycka för dem som inte har betalningsansvaret.