Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stressig arbetsmiljö drabbar jämtländska poliser

Drygt fyra av tio poliser i polisregion Nord upplever att de har sömnsvårigheter på grund av sin arbetsmiljö. Enligt fackets ordförande sticker Strömsund ut i negativ bemärkelse.

I en undersökning som Polisförbundet genomfört svarade 4 362 poliser i olika åldrar och med olika uppdrag på frågor om hur de upplever sin arbetsmiljö. I polisregion Nord svarade 55 procent att de upplever negativ stress i arbetet och ännu fler, 75 procent, känner sig trötta och slitna när arbetsdagen är över.

Läs också: Slutar som polis efter 23 år för att centralen läggs ner

Enligt undersökningen är fysiska besvär något som endast 33 procent upplever som ett problem. Däremot känner sig varannan svarande, 49 procent, drabbad av psykosociala besvär som en konsekvens av arbetsmiljön. 40 procent uppger att de har svårt att sova.

I samtliga fall procentandelarna i polisregion Nord något lägre än rikssnittet.

Sven-Erik Svensson, ordförande i Jämtlands polisförbund, arbetar som polis i Östersund. Han tror att det här påverkar poliser på alla nivåer.

– De som åker radiobil känner nog likadant som cheferna. Pressen och stressen ungefär densamma, säger Sven-Erik.

Varför är det så här?

– Om jag ska tillåta mig att spekulera. En anledning tror jag är att man har gått in med en positiv inställning i den här omorganisationen (av polismyndigheten, reds anm), och mer eller mindre sett fram emot förändringar. Sen har förändringarna inte motsvarat förväntningarna, säger Sven-Erik.

– Det man trodde skulle bli bra har inte blivit bra.

Sven-Erik beskriver det som att man ville åstadkomma en polismyndighet som kom närmare medborgarna, där man skulle vara ute och finnas tillgänglig i större utsträckning.

– Så upplever man att det inte har blivit. Resurserna krymper och man kommer längre ifrån medborgarna. Det märks mest bland de grupper som jobbar i glesbygden, säger Sven-Erik och syftar bland annat på Jämtland.

Kan man skylla allt på omorganisationen?

– Kanske inte enbart, men det är en bidragande orsak. För just nu slukar ju omorganisationen personal till Umeå (huvudort i Polisregion Nord, reds anm) och den har även inneburit förändringar för personal i Östersund då man lagt ned LKC (länskommunukationscentralen), säger Sven-Erik.

Polisförbundets undersökning är indelad i polismyndighetens sju regioner. På länsnivå kan Sven-Erik Svensson se skillnader mellan olika områden.

– Strömsund sticker ut i negativ bemärkelse. Där finns en rekryteringsproblematik. Man klarar inte av att ha den bemanning som man borde ha på ett så stort område som Strömsunds kommun, säger Sven-Erik.

Läs mer: Strömsundspolisen Björn Svanberg har fått nog – tar time-out: ”Vi måste bli fler”

Enligt honom märks det på kollegorna att de påverkas av negativ stress. De fysiska besvären påverkar det psykosociala. De flesta tycker att jobbet som polis är världens bästa, som han säger, men just nu är det många som tycker att det är oerhört jobbigt.

Är det här något man pratar om bland kollegor och chefer?

– Klart att det pratas om det. Men det är väldigt svårt att hitta lösningar. Vi måste börja titta på en långsiktighet, hur vi ska rekrytera poliser till glesbygden, säger Sven-Erik.

Känner man sig sedd av polismyndigheten i det här?

– Svår fråga. Arbetsmiljö diskuteras på alla plan och alla säger det är jätteviktigt, men det kommer inte till några lösningar, säger Sven-Erik.

– Jag tror ingen vill skapa en dålig arbetsmiljö, men som det är nu är det inget som blir bättre.

Vad skulle du vilja att polismyndigheten gör för att underlätta stressen och pressen?

– Jag skulle vilja att man börjar titta på långsiktiga lösningar för att börja rekrytera till glesbygd som Jämtland och polisregion Nord. Så att man inte bara rekryterar till orterna längs E4, säger Sven-Erik Svensson.

Läs även: Upprörda känslor i Strömsund när polisen bommar igen i sommar