Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stranda på Strandvejen

Gourmetkrogar, anrika badhotell, högklassiga museer och Arne Jacobsens k-märkta arkitektur. Strandvejen norr om Köpenhamn är den perfekta destinationen för en roadtrip med täta stopp.

Strandvejen sträcker sig längs Själlands nordostkust, mellan Köpenhamn och Helsingör. Det är en av Nordens finaste kuststräckor och som gjord för en cykelsemester. Danmark är onekligen cykelvänligt, dessutom är det enkelt att ta med sig cykeln på de danska tågen om man blir trött i benen. Ett bekvämt alternativ är att hyra cykel i Köpenhamn, cykla till Helsingör och ta tåget tillbaka. Men man bör helst planera in en övernattning längs vägen.

Här finns mycket att se och göra. Den 38 kilometer långa Strandvejen kantas av turistmagneter som den anrika nöjesparken Bakken, Karen Blixen-museet och konstmuseet Louisiana. Men här finns också mindre kända pärlor som konstmuseet Ordrupgaard med den danska formgivaren Finn Juhls hus, Arne Jacobsens k-märkta bensinmack (numera omgjord till glasskiosk), vackra bokskogar och Helsingörs nya sjöfartsmuseum. Dessutom är det tätt mellan badplatser och pittoreska fiskebyar.

Det var fiskesamhällen som Sletten och Nivå som lade grunden för Strandvejen på 1930-talet. Det var då allt fler började resa från fiskebyarna längs kusten till Köpenhamn och behovet av en större väg uppstod.

I dag är Strandvejen en av Danmarks mest eftertraktade adresser. Och för den arkitektoniskt intresserade finns mycket att se. Längs vägen varvas moderna arkitektritade hus med funkisvillor, pampiga grosshandlarkåkar och gamla korsvirkeshus omgivna av välskötta rosenträdgårdar.

Väl framme i Helsingör väntar Kronborgs slott, 1400-talsbefästningen som finns med på Unescos världsarvslista och är spelplats för Shakespeares Hamlet. Inte långt därifrån ligger stadens spektakulära sjöfartsmuseum, som öppnade 2013 och som New York Times listade som ett av 52 måsten i fjol. Tillsammans med det intilliggande Kulturværftet, stadens nya kulturhus, bildar det Kulturhavn Kronborg, ett nytt kulturcenter i Helsingörs gamla torrdocka.

Strax norr om staden ligger Marienlyst, ett av Danmarks största och äldsta badhotell. Det hade sina glansdagar i början av förra seklet, och var ett populärt resmål bland sydsvenskar på 1970-talet.

– På den tiden vallfärdade svenskarna hit. Då var Marienlyst ett klassiskt söndagsnöje, dit man reste för att äta och njuta av utsikten, säger skåningen Paul som arbetar i baren och minns hur han reste hit med sina föräldrar som barn.

Under 2000-talet sjangserade hotellet och för ett par år sedan hotades det av konkurs. Men i fjol togs det över av nya ägare som har påbörjat en omfattande renovering för att få det klassiska hotellet att blomstra igen.

Hotellets nya brasseri är redan klart. Det är inrett i fransk bistrostil, med kaklade väggar, öppet kök och fönster från golv till tak med utsikt över Öresund. Menyn är också franskinspirerad. Här serveras exempelvis fisk med beurre blanc samt mogna ostar och creme brûlée. Sammantaget en perfekt final på en roadtrip längs Strandvejen.

-----

10 tips

1. Charlottenlund: Förort till Köpenhamn med sevärdheter som Danmarks Akvarium, Charlottenlunds slott och konstmuseet Ordrupgaard med Finn Juhls hus.

Här finns också ett gammalt befästningsområde med strand, picknickvänliga gräsmattor, kallbadhus och strandkafé.

www.danmarksakvarium.dk

www.ordrupgaard.dk

2. Den Røde Cottage: Det finns flera gourmetrestauranger att välja mellan längs Strandvejen. En av de främsta är Den Røde Cottage, som har en Michelinstjärna.

Inte långt härifrån ligger det mer budgetvänliga alternativet Den Gule Cottage. Här serveras kocken Lars Thomsens uppdaterade version av dansk husmanskost. Börja gärna med de porterstekta mandlarna och avsluta med stugans populära chokladkaka.

Ytterligare ett tips är Restaurang Sletten, som ligger idylliskt i hamnen i Humlebæk.

www.denroedecottage.dk

www.dengulecottage.dk

sletten.dk

3. Louisiana: Modernt konstmuseum med fin skulpturpark och bra museikafé med fantastisk utsikt över Öresund. För designintresserade är butiken ett måste.

www.louisiana.dk

4. Klampenborg: Bostadsområde strax norr om Köpenhamn med modernistisk arkitektur signerad Arne Jacobsen. Den danske arkitekten har ritat såväl bostadskomplexet Bellavista som Bistro Bellevue och den intilliggande teatern.

www.bistrobellevue.dk

5. Arne Jacobsens bensinstation: Bensinstationen i Skovshoved, strax söder om Klampenborg, måste vara en av världens snyggaste. Den ritades av Arne Jacobsen och invigdes 1938. I|dag är den kulturminnesmärkt och den före detta servicebutiken har gjorts om till glassbar.

6. Bakken: Bakken invigdes 1583 och är därmed världens äldsta nöjespark. Bland de många åkattraktionerna finns en gammal berg- och dalbana i trä. Här finns också ett stort utbud av ölkaféer och restauranger.

Fri entré.

www.bakken.dk

7. Karen Blixen-museet: Karen Blixens barndomshem. Hit återvände hon efter sina år i Kenya och skrev böcker. I|dag är hennes hem omgjort till museum. Kombinera gärna besöket med en fika i kaféet och en promenad i den omgivande parken med 300 år gamla bokar. Under en av dem ligger Karen Blixen begravd.

www.karen-blixen.dk

8. Rungsted: Gör ett stopp i hamnen och titta på de vräkiga segelbåtarna och deras ägare som dricker champagne på serveringarna längs kajen. Här finns flera restauranger att välja mellan. Längst bort ligger Fiskerikajen, det enklaste alternativet. Här serveras fish and chips och nystekta fiskkakor med remoulad, sallad och danskt rågbröd.

fiskerikajen.dk

9. Kulturværftet: Kulturhus i ett före detta varv i Helsingörs hamn med utställningar, konserter, barnaktiviteter och fin utsikt ända till Helsingborg. Utvalda lördagar i juni och juli arrangeras Walk & Dine, en guidad rundtur som kombineras med besök på tre olika krogar i staden.

www.kulturvaerftet.dk

10. Nivaagaards Malerisamling: Ett litet men fint konstmuseum med italiensk och nordeuropeisk renässanskonst, holländsk barock och konst från den danska guldåldern. Dessutom visas tillfälliga utställningar med nyare konst. Museet ligger fint i en stor park i Nivå, strax söder om Humlebæk.

www.nivaagaard.dk

Resa hit

Strandvejen kan upptäckas med egen bil, cykel eller tåg. SJ har dagligen flera tåg till Köpenhamn. Om man vill ta sig vidare kan det vara bra att känna till att det är tillåtet att ta med cykeln på de danska S-tågen. Glöm bara inte att köpa en cykelbiljett.

I Köpenhamn finns flera cykeluthyrare, exempelvis Baisikeli på Ingerslevsgade 80, som låter en del av inkomsten gå till välgörenhet i Afrika.

baisikeli.dk