Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strama upp den globala finanshandeln

Börsen går just nu lite upp och lite ner hela tiden. Osäkerheten är stor.

De senaste decennierna har vi regelmässigt fått lära oss att riskerna på börsen är mycket stora. Men det är lätt att glömma när allt pekar uppåt. Börser anses ju effektiva för att fördela och använda kapital så lönsamt som möjligt. Men anhängarna glömmer lätt att räkna in kostnaderna för de ekonomiska bubblor som regelbundet brister och som då skapar väldiga problem för den industri och handel som i teorin ska bli effektivare tack vare finansmarknaderna.

Börser är av tradition privata även om den svenska staten tidigare hade ett inflytande på börsen i Stockholm. Efter den borgerliga regeringens utförsäljning är nu staten Dubai i stället största ägare. Så kan ideologisk enögdhet också slå!

I stället har börserna avreglerats med påföljd att det nu är ännu svårare för finansmyndigheterna att övervaka vad som sker både för att förhindra insideraffärer och för att se vilka risker affärerna kan medföra för finanssystemet. När regeringar världen över, inte minst i USA och på EU-nivå, försöker få till ett regelverk som kan förhindra nya kriser av den typ som utlöste kollapsen i Lehman Brothers, så tas alltså andra beslut som pekar i andra riktningen.

Ett exempel på att marknadsaktörerna ändå ligger före, fick vi 6 maj i år när den grekiska krisen blev akut och New Yorkbörsen föll nio procent på tio minuter. Än tycks ingen veta riktigt varför. Det kan faktiskt vara så att ingen människa låg bakom det hela. I stället handlar det om att datorer som programmerats för att sälja också sålde.

I dag finns det matematiskt avancerade datasystem för blixtsnabb försäljning och för blixtsnabba köp. De utnyttjar tillfälliga prisskillnader mellan världens börser och handlar på bråkdelar av sekunder. Här finns miljarder att tjäna. Men är det rationellt? En Tobinskatt på finanstransaktioner som dessa, har diskuterats på allvar bland världens ledare. Men vår regering stödjer inte tanken. Förvånad någon?