Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strålning i kamp mot parasiterna

Strålning ska döda alla parasiter som försöker sprida sig via det kommunala ledningsnätet.

Ultraviolett strålning ska användas för att bekämpa den parasit som orsakat magsjuka hos ett stort antal medborgare i Östersund den senaste tiden. I går fattade Östersunds kommun beslutet att beställa en helt ny utrustning som ska installeras i vattenverket vid Minnesgärde och användas i kampen mot parasiterna.

Den nya utrustningen kostar cirka 4 miljoner kronor och fungerar så att det inkommande vattnet från Storsjön behandlas med ultravioletta strålar. Strålarna ska göra att cryptosporidierna oskadliggörs.

– Bedömningen är från expertisen att det här ska döda parasiterna, säger Rickard Johnson som är chef för Vatten Östersund.

Den så kallade UV-utrustningen väntas komma i slutet av den här veckan men Rickard Johnson vet inte hur länge det dröjer innan den kan tas i bruk. Sedan återstår en komplicerad spolning av det kommunala vattenledningsnätet för att bli av med de parasiter som redan finns där.

– När spolningen drar i gång så är det ett arbete som tar veckor, säger han.

Rickard Johnson förklarar att allt vatten som finns i ledningssystemet måste bytas ut ett antal gånger för att så många parasiter som möjligt ska försvinna. Det innebär att spolningen inte bara måste ske i kommunens ledningsnät utan även de vattenledningar som finns inne i privata fastigheter.

Kommunen fortsätter att leta efter källan till spridningen av parasiterna. Ett huvudspår är att en avloppsledning på något sätt har förbindelse med ledningssystemet för dagvatten som rinner ut i Storsjön i närheten av vattenverkets intag. Det aktuella området ligger i Odensala.

Kommunens miljöchef Jari Hiltula berättar att nya analyser har lett till att vissa delar av ledningssystemet kan uteslutas.

– Vi har systematiskt ringat in området där en av föroreningskällorna kan finnas, säger han.