Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Straffa inte restauranger

Annons

Den svenska gastronomin har vuxit under senaste åren och vunnit internationellt rykte. Idag bidrar den svenska gastronomin starkt till att locka turister från olika delar av världen till Sverige. Enligt VisitSweden vill nästan 40 procent av de utländska turisterna ägna sig åt matupplevelser. Dessutom är vår bransch en av de viktigaste ungdomsarbetsgivarna.

Varje år sysselsätter restaurangsektorn 150 000 ungdomar på årsbasis. Fram till 2012 konkurrerade restauranger och andra matupplevelser på olika villkor. Maten i butik såldes med 12 procents moms, medan restaurangmaten beskattades med 25 procents moms. Den 1 januari 2012 fick restauranger samma villkor som matbutikerna och därmed uppstod en rättvis konkurrens om kunderna. Det medförde att restaurangbranschen har kunnat anställa över 11 200 personer i hela Sverige.

Tillsammans med de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga har det gjort att vi har kunnat vidareutveckla våra medarbetare samtidigt som vi har kunnat satsa på nyetableringar och ökad kvalitet. Dessutom har vi kunnat öka antalet anställda och då särskilt unga. För oss som driver och utvecklar svensk gastronomi är det obegripligt varför den mat som vi skapar i våra kök ska beskattas hårdare än den mat som säljs i butik. Konkret, varför ska mat som serveras på restaurang kontra i mataffär beskattas olika?

Samma momssats för likvärdiga tjänster är en grundförutsättning. Straffbeskatta inte arbete i restaurang! Låt oss få fortsätta vara den jobbskapande kraften över hela landet som vår bransch har kommit att bli. Vi vill fortsätta vara med och hjälpa ännu fler unga och utlandsfödda att komma in på arbetsmarknaden och samtidigt bidra till en lustfylld upplevelse av Sverige! En grundläggande förutsättning för det är att hotet om fördubblad moms på restaurangmat och arbetsgivaravgifter inte genomförs! Därför säger vi nej till straffskatt på restauranger.

Torsten Kjörling, Halmstad, Årets Kock 1984, Christer Lingström, Stockholm, Årets Kock 1985, Gert Klötzke, Vansbro, Årets Kock 1986, Fredrik Eriksson, Älvsjö, Årets Kock 1987, Kristina Pettersson, Dala Järna, Årets Kock 1988, Roland Persson, Älvsjö, Årets Kock 1990, Rikard Nilsson, Munka Ljungby, Årets Kock 1991, Per Ekberg, Täby, Årets Kock 1992, Anders Dahlbom, Göteborg, Årets Kock 1993, Patric Blomquist, Enskede, Årets Kock 1994, Stefan Karlsson, Fjärås, Årets Kock 1995, Jonas Dahlbom, Åre, Årets Kock 1996 Robert Nilsson, Ängelholm, Årets Kock 1998, Karl Ljung, Stockholm, Årets Kock 1999, Michael Björklund, Tjudö (Åland), Årets Kock 2000, Christian Hellberg, Stockholm, Årets Kock 2001, Andreas Hedlund, Vaxholm, Årets Kock 2002, Magnus Lindström, Göteborg/Sköndal, Årets Kock 2003, Markus Aujalay, Enskede, Årets Kock 2004, Stefan Eriksson, Sköndal, Årets Kock 2005. Peter J Skogström, Malmö, Årets Kock 2006, Tommy Myllymäki, Jönköping, Årets Kock 2007, Tom Sjöstedt, Stockholm, Årets Kock 2008, Viktor Westerlind, Hägersten, Årets Kock 2009, Gustav Trägårdh, Västra Frölunda, Årets Kock 2010, Tomas Diederichsen, Lidingö, Årets Kock 2011, Klas Lindberg, Stockholm, Årets Kock 2012, Daniel Räms, Stockholm, Årets Kock 2013 Filip Fastén, Stockholm, Årets Kock 2014, Melker Andersson, Stockholm, Hedersmedlem, Mathias Dahlgren, Stockholm, Hedersmedlem, Magnus Johansson, Stockholm, Hedersmedlem

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel