Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöveltramp i Ungern

För drygt tio år sedan skakades EU av inre konvulsioner. Efter ett framgångsrikt parlamentsval tog Österrikes frihetliga parti, med den främlingsfientlige populisten Jörg Haider i spetsen, plats i Österrikes regering.

Annons

Svaret från övriga unionen blev diplomatiska sanktioner mot det lilla alplandet. Man slutade, bland annat, att skaka hand med österrikiska representanter i samband med EU-möten...

I dag ligger Jörg Haider död och begraven och EU har inte gjort till regel att straffa medlemsstater för mindre lyckade regeringsbildningar. Faktum är att delar av Haiders politik, till exempel hårdare krav på invandrare och skärpta asylregler, numera är upphöjt till lag i flera europeiska länder. Danmark är ett exempel, Italien ett annat.

EU har blivit oroväckande avdomnad inför hotet från de främlingsfientliga krafterna. Man ska givetvis kunna förvänta sig att unionen internt försvarar de värden som man kräver att potentiella medlemsstater och biståndsländer ska leva efter.

Nu slängs oroliga blickar mot Österrikes grannland, Ungern. På söndagen vann högerpartiet Fidesz nya segrar och säkrade en två tredjedelars ”supermajoritet” i det praktfulla ungerska parlamentet. Fidesz får nu möjlighet att på egen hand ändra i grundlagen: partiet får till exempel rätt att ändra i vallagarna och godkänna lagar om rätt till medborgarskap. Det finns alltid en risk att centrera alltför mycket makt kring en person och ett parti.

Ändå var det många som drog en lättnadens suck när valresultatet redovisades. Inför söndagens andra valomgång fanns farhågor att Fidesz inte skulle nå egen ”supermajoritet” och därmed bli beroende av det ultranationalistiska Jobbik, ett extremparti med udden riktad mot Ungerns judiska och romska befolkning. Hos Jobbiks är gränsen mellan politik och våldsam aktivism obehagligt tunn; partiets paramilitära gren marscherar i fascistinspirerade uniformer och i dess spår har det rapporteras om grova övergrepp mot romer.

Fidesz och Jobbik delar vissa beröringspunkter, båda partierna torgför en storvulen nationalism med anspelningar på första världskrigets krigsförluster (Ungern förlorade två tredjedelar av sitt tidigare territorium och miljontals ungrare hamnade utanför sitt hemlands gränser). Det ”ungerska” ska värnas och med sådan retorik uppstår genast frågan: Vad är planen för de ”icke-ungerska elementen”?

EU har ett ansvar att övervaka så att minoritetsgruppers medborgerliga rättigheter skyddas. Högerns och extremhögerns framgångar i Ungern inskärper unionens viktiga roll som demokratisk vakthund.