Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöttar unga ryttare

Det råder en spänd förväntan i stallet. I dag är första lektionen med en egen häst. Anneli Bäckman tittar längtansfullt neråt gången efter hästen Essmeralda.

Annons

Hästarna troppar in från föregående lektion och får raskt nya unga ryttare som greppar tyglarna.

– Det roligaste med att rida är att hästarna är snälla och fina, säger Elina Hamberg Högström. Och det är kul när man får styra hästen själv, utan att någon håller i.

Erika Mårdberg finns i stallet som fritidsledare fyra eftermiddagar och kvällar i veckan. "Vuxen i stallet" heter projektet som nu är inne på andra året och finansieras med pengar från idrottslyftet.

– Tanken är att det ska finnas en vuxen på plats som barnen kan vända sig till, säger Erika Mårdberg. Det fungerar som en fritidsgård, de kan komma och gå som de vill och vara i stallet även när de inte har någon ridlektion.

Projektet finns på många ridskolor runt om i landet men med olika anpassningar till lokala förhållanden. På Östersund Frösö ridklubb, som huserar i Tanne på Frösön, har projektet tagits emot med öppna armar.

– Både barnen och deras föräldrar tycker att det är bra med någon att vända sig till, säger Erika Mårdberg. Det handlar om att engagera barnen och lära dem om arbetet i ett stall. Till exempel så brukar vi rykta hästarna, mocka hästarnas boxar, de får lära sig fläta manar och annat stallarbete. Sen är det en trygghet för föräldrarna att de kan lämna barnen här med vetskapen om att de har någon att vända sig till om de behöver hjälp, säger Erika Mårdberg

Även när klubbens ungdomssektion anordnar aktiviteter, som övernattningar och tävlingar, finns Erika med för att hjälpa till.

I ett av båsen ska Liv Holmvik Hjort och Wilma Isberg just till att sadla av en häst när Erika ingriper. Ett träns är inte påsatt ordentligt och de båda tjejerna rättar till misstaget innan arbetet fortsätter. Utan träns kan en irriterad häst lätt slänga till med huvudet.

– Det är vikigt för säkerheten att ha en vuxen på plats, säger Erika Mårdberg.

Med nya ridskoleelever som ska upp på en varsin häst för första gången blir det mycket att göra. En av hästarna som är inne för elevbyte smiter in i fel box. En förvånad, ung ryttare står plötsligt i stallgången utan sin numera felparkerade häst.

Längs gången står en smula nervösa, väntande ryttare uppradade, flankerade av, i många fall säkert långt mer nervösa, föräldrar.

– Jag kör lite extra träning med de barn som är lite osäkra kring hästarna, säger Erika Mårdberg. Det är stora djur och för en del tar det lite längre tid att vänja sig vid dem, trots ett stort hästintresse.

Gruppen står nu klara med tömmarna i fasta grepp. Genomgången börjar och snart är det dags att för första gången gå in i ridhallen med den häst som ska vara ens ridkompis de kommande fyra lektionerna. Hovarna klapprar mot stallgångens golv.