Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storulvån satsar på musik och teater i fjällmiljö

En hel rad konserter, historisk vandring i karolinernas spår och teaterpremiär för "Fjällsågens drottningar". Det händer en hel del på Storulvåns fjällstation den närmaste tiden.

På lördag kväll den 20 augusti ger Sörlin/Jones en konsert. Duon bjuder på låtar från Västjämtland med omnejd. Lasse Sörlin har mottagit Lapp Nils-medaljen och förvaltar låtar från spelmän som Ante Falk och Erik Nirscha. Adrian Jones är uppvuxen i Siljansbygden och har en bakgrund i grupper som Gjallarhorn, Massivet och Folk All-in Band.

– Det blir traditionell jämtländsk folkmusik, säger Susanna Cederquist som är aktivitetsansvarig på Storulvån den här säsongen.

Hon är själv musiklärare och musiker, vilket avspeglar sig i en del av det som händer på stationen. Nästa konsert äger rum den 27 augusti.

– Sofie Livebrant är lite bredare, hon sjunger även en del visa och engelsk folkmusik, säger Susanna Cederquist.

Livebrant har bland annat tonsatt fragment ur Jeanette Wintersons roman "Lighthousekeeping". I fjol sommar spelade hon på fyrplatser i flera länder. Projektet resulterade i skivan "Lighthouse stories" och i en dokumentär signerad filmaren Peter Wirén som sänds på SVT den 17 september.

– När tid och rum blandas, när man glömmer sitt namn och var man befinner sig, då har konsten gjort det den finns till för. Jag älskar när berättelserna länkas till en väv och gränserna suddas ut. Jag ser mig själv i bokens olika personligheter. Jag är dem på något sätt, säger Sofie Livebrant, i ett pressmeddelande.

Tisdag den sjätte september spelar Hazelius Hedin.

– Esbjörn Hazelius är en av Sveriges stora. Han har spelat med Tomas Ledin i hans folkmusikprojekt och är en otroligt duktig tonsättare, säger Susanna Cederquist.

Med sig har han nyckelharpsvirtuosen Johan Hedin. Duon utsågs till Årets grupp på Folk- och världsmusikgalan 2012. På repertoaren återfinns medeltida ballader, äventyrssånger och kärleksballader till instrumentala danslåtar.

Den sista helgen som stationen har öppet, lördag den 24 september, spelar folkmusikgruppen Nordic på stationen.

– De är väldigt på frammarsch och gör fantastiskt nyskapande arrangemang, bland annat med reggaeinfluenser, säger Susanna Cederquist.

Nu på fredag den 26 augusti guidar Anders Hansson, chefsarkeolog från Jamtli, en heldagsvandring i de ibland svårupptäckta spåren av Armfeldts karoliner, forntida jägare och gamla samiska bosättningar. Torsdag kväll håller han också ett föredrag på stationen.

Innan säsongen är slut blir det också teaterpremiär på fjällstationen. Harleen Kalkat påbörjade redan 2011 arbetet med "Fjällsågens drottningar" efter Lilian Jakobssons bok med samma namn. Boken berättar om systrarna Karolina ”från Fjällsågen” Olofsson och Marta ”Sylmamman” Andersson – pionjärer inom den jämtländska fjällturismen på fjällstationerna Blåhammaren och Sylarna.

– Jag fascinerades av dessa två kvinnors liv. Deras både slagfärdiga och gästvänliga sätt som lockade så många människor till de turiststationer där de var verksamma och hade full koll på, sa Harleen Kalkat 2011 i en intervju.

Nu går hon till premiär tillsammans med Helena Gezelius, skådespelare som är uppvuxen i Östersund, i den andra av de två rollerna. Den 17 september visas första föreställningen på Storulvåns fjällstation.