Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stortorget blir ett centrum av ljus

/
  • Johan Movitz och Bertil Göransson ska tillsammans med montören Kenneth Edin bygga upp Ljustorget. Foto: Ulrika Andersson
  • Liselotte Froms ljussatta skulpturer går att skåda här och var i Östersund under vinterfestivalen.

Den 26 februari börjar den 17 dagar långa vinterfesten då Östersund förvandlas till en vinterstad värd namnet. De spektakulära ljusinstallationerna är ett av inslagen som lär bidra till det och under gårdagen var ljusdesignerna på plats för att planera inför uppbyggnaden av Ljustorget.

Annons

Stortorget blir centralpunkten under vinterfestivalen och ska med ljusinstallationer och shower skapa ett vackert ljustorg under vinterkvällarna.

Personerna bakom det hela står på Stortorget och blickar ut över de gula stenarna. De är här för att inspektera positioner och realisera visioner. De är muntra och hyllar torget som en perfekt plats för ändamålet att bli ett ljushav fyllt av upplevelser.

– Det nya torget har alla förutsättningar att bli ett fantastiskt ljustorg. Det finns bra teknikmöjligheter och ytan fungerar för de byggnationer vi behöver göra, säger Johan Movitz.

Han och Bertil Göransson var med som ljusproducenter även under vinterfestivalen 2008 och har inför årets festival anlitats av yrangruppen att skapa ett levande vintertorg. ”Hav i ljus” kallas den fasta installationen som kommer sprida färger, mönster och rörelser över torget och dess fasader.

Bland annat kommer ett femtiotal snöstjärnor projiceras runt om och skapa en visuell stjärnhimmel.

Tanken är att det ska bli en plats där man kan stå länge och bli en del av någonting. Den andra delen av torgets ljusspel kallas ”Big Faces” och återkommer under kvällarna i olika delmoment. Inramningen är fyra ansikten, eller karaktärer, som framhävs på olika sätt till ljud och musik.

Stadens övriga gator och torg hamnar också i nytt ljus under festivalen. Skådeplats Rådhuset återkommer som multimediashow i ny tappning, ljussatta skulpturer och andra fenomen dyker upp runt om i stadskärnan, ett ljusstråk bildas mellan Stadsdel norr till Campus med mera.

Mer läsning

Annons