Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störtloppsskräll av Hans Olsson

Annons


Många svenska herrar har försökt men ingen har lyckats förrän på lördagskvällen.

Då blev Hans Olsson den första svenske störtloppsåkaren på en pallplats i världscupen.

-Det är otroligt stort för oss, säger landslagschefen Anders Sundqvist.

När Olsson, som startade som nummer fem, åkte i mål i Lake Louise var han snabbast av alla och fick njuta av fotografernas uppmärksamhet. Men sedan kom italienaren Peter Fill och åkte in som etta, sexton hundradelar före Morasonen. Sent omsider blev Olsson också passerad av schweizaren Carlo Janka med startnummer 65. Men det blev preliminärt ändå den första svenska pallplatsen någonsin i ett världscupstörtlopp. Inte ens favorittippade duon Bode Mille och Didier Cuche kunde peta ned svensken från pallen.

Olssons tredjeplats är det bästa svenska resultatet någonsin i ett världscupstörtlopp. För drygt tretton år sedan slog Fredrik Nyberg till med en femteplats i Vails störtlopp, fram till lördagen det bästa störtloppsresultatet av en svensk herråkare. Hans Olsson själv har aldrig tidigare varit på pallen i världscupen, som bäst har han varit fyra i superkombination och elva i störtlopp.

Patrik Järbyn som var tillbaka efter skadeuppehåll åkte dåligt och kom inte ens bland de 50 bästa. Järbyn har däremot också kommit trea i en stor störtloppstävling tidigare, i Åre-VM 2007.

Mer läsning

Annons