Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort utbud under Konstens vecka i Åre

Under Konstens vecka är det tätt mellan utställningarna i Åre kommun. I by efter by flödar kreativiteten.

I Edsåsdalen har man överträffat sig själva och gjort hela byn till en installation.

Utanför Galleri Södergården i Undersåker fladdrar Sonja Mobergs vita flaggor i vinden. ”Flaggar för livet” kallar hon installationen, som handlar om hållbarhet. Inne i galleriet finns Maud Bergstedt och Ulla-Britt Olander, som ställer ut tillsammans med en tredje konstnär, Ingegerd Lejon.

De är mycket stolta över att Åre kommun har så mycket att erbjuda konstintresserade under Konstens vecka, de är ju fler aktiva konstnärer här än i Östersund!

I programmet räknar man till drygt 20 olika event under Konstens Vecka. Antalet aktiva är betydligt fler. Att Åre har ett exceptionellt stort utbud, det säger även Jan Wennergren, ordförande i Åre konstförening.

– Vi står till och med överst på listan för Konstens Vecka i hela Sverige, säger Wennergren, som vi hittar på hotell Köjagården i hembyn Edsåsdalen.

Edsåsdalen har storsatsat i år. Köja har två utställningar: Ingegerd Bergwalls unika behåar är den ena. I den andra ingår verk av Ingegerd Möller, Marianne Wideman Rydén, Lotta Friberg Larsson och Sara Oja.

Men det slutar inte där inne på hotellet. Renate Hedung berättar att hela byn uppmanats att vara kreativa och resultatet syns långt innan man kommer till byn: flaggor, fågelholkar och glada textilier syns här och där. Och många stannar till utanför Anders Nyléns och Ackie Kempffs hus för att beundra den mekaniska cykelgubben.

Det är Anders far Hans-Olof Nylén, Mattmar, som har designat och byggt den oemotståndliga gubben, som börjar trampa så fort någon passerar.

Kronan på verket i Edsåsdalen är ändå den Konst-iga naturstigen som börjar vid Hedungs hus i andra ändan av byn och fortsätter ett par kilometer upp på Renfjället. Målade korpögon visar vägen och sedan är det bara att vandra på och låta sig överraskas: fanor, tittskåp, jätteinsekter, stickade trädvärmare, stenmålningar och olika installationer. Färgerna från naturens magnifika höstpalett förstärker upplevelsen.

Renate Hedung berättar att det är hennes svägerska, Ulla-Britt Sundström, som har skapat stigen. Den kommer att spela en central roll på lördag då Edsåsdalen har multikulturdag.