Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort tandläkarbehov i Offerdal

Folktandvården i Änge, Offerdal lades ner våren 2010, vilket var högst beklagligt eftersom förtroendet för personalen vilkens personliga, kunniga och vänliga bemötande skapat en trygghet för bygdens folk samt att det dessutom varit möjligt att anpassa tiderna efter patienternas behov.

Efter nedläggningen hänvisas offerdalingarna till Krokom och Nälden. Detta medför problem för invånarna i offerdalsbygden vars uppsamlingsområde är väldigt stort och de flesta får en alltför lång resväg till närmaste tandläkare.

Offerdal är ingen specifik ort utan ett område i Krokoms kommun med en samling byar utspridda på ett stort geografisk område.

Cirka 2 000 personer bor i bygden, av dessa är cirka 460 barn och ungdom mellan 0 och 19 år och cirka 520 är pensionärer. Detta är två grupper som är ännu mer beroende av vård på nära håll och som därför blir extra utsatta när tandläkare flyttas närmare Östersund.

Det är till exempel svårt för föräldrar att få långa transporter att fungera för sina barn. Föräldrar måste ta ledigt från sina arbeten för att ha möjlighet att skjutsa sina barn till tandläkaren med inkomst- samt produktionsbortfall som följd. Detta kan till stor del kunna undvikas eller minimeras om tandläkaren finns i närheten, till exempel har skolbarnen vid Änges skolor under alla år gått till tandläkaren under skoldagen.

En centraliserad Folktandvård med alltför många patienter, som blir följden då de mindre enheterna läggs ner, medför långa köer och väntetider samt stora svårigheter att vara flexibel för att hjälpa patienter få erforderlig vård vid åtminstone någorlunda passande tider.

Grundservice långt bort medför dessutom stora tidsförluster samt ökade transporter med negativ miljöpåverkan som följd.

Det är olyckligt om glesbygd ställs mot tätort i ett så glesbefolkat landskap som Jämtland, tandhälsan får inte bli en regional klassklyfta. Länet är i skriande behov av en större befolkning och då håller det inte längre att centralisera grundservicen, det förlorar hela länet på.

Vi ser därför det stora behovet av en tandläkare i ett så stort upptagningsområde som Offerdalsbygden. En självklar placering är i numera medborgarägda Offerdals hälsocentrals lokaler i Änge där läkare, sköterskor, bvc, mödravård, apotek, sjukgymnast och tandläkare kan samlas under ett och samma tak.

Ulrica Bladh

Föreningen Offerdalsbygden i samverkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel