Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort stöd för muck i Afghanistan

Debatten om Afghanistan här hemma präglas av provinsialism och partipolitiskt käbbel.

När Socialdemokraterna i Skåne på sin kongress nyligen beslutade att verka för att Sverige tar hem soldaterna från Afghanistan, kommenterade borgerliga Sydsvenskan att det illröda Skåne strör salt i Mona Sahlins sår, genom att gå på V-linjen.

Det är nonsens. Det finns en bred opinion för att soldaterna ska hem. Enligt en sifomätning från december är 69 procent av de socialdemokrat-iska väljarna emot svensk trupp i Afghanistan. I det borgerliga blocket går en majoritet av Moderaternas, Centerpartiets och Kristdemokraternas väljare på samma linje.

Kanadas konservativa regering börjar nästa år med att ta hem sina soldater. Nederländernas samlingsregering sprack när Socialdemokraterna höll fast vid att ta hem soldaterna.

I Tyskland motsätter sig en sådan politiker som Helmut Schmidt, socialdemokrat och Natovän, tyskt deltagande i Afghanistan.

Skånes socialdemokrater återupprättar den internationalism som Olof Palme och tidigare Dag Hammarskjöld stod för. Det är alliansfriheten och FN-linjen, inte någon vag Vänsterpartilinje.

Det är det enda raka sättet att stödja soldaterna och att börja formulera en ny ansvarsfull politik för Afghanistan. För att främja freden, folkrätten och FN.

Anders Davidson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel