Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort rekryteringsbehov till hemtjänsten

Rekryteringsbehovet inom vård och omsorg är skyhögt de närmaste tio åren.
Därför gläds Lisa Lundell och Marie Norén åt satsningen på 158 traineeplatser till Östersunds kommun.

De brinner för personalfrågorna och båda har sin bakgrund i hemtjänsten. Lisa Lundell som undersköterska och Marie Nordén som vårdbiträde. Nu kandiderar de till kommunfullmäktige i Östersund.

– Det var när jag jobbade som vårdbiträde som jag bestämde mig för att läsa till personalare. Då såg jag att här fanns en stor kompetens som vi kunde använda bättre. Men det har också hänt mycket sedan jag arbetade inom hemtjänsten på 90-talet, säger Marie Nordén, avgående riksdagsledamot.

– Just att kommunen har ambitionen att göra något bättre av sin personalpolitik är något jag brinner för. Det handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare, vi har i dag alldeles för höga sjukskrivningstal och för många som inte arbetar heltid.

De menar att så länge som de möter människor som säger att de inte orkar heltid då det är för hög arbetsbelastning. Då måste de anställa fler människor men även titta på arbetsmetoder.

– Jag känner själv nu när jag ska lämna riksdagen och ge mig in i kommunpolitiken, att jag vill ha en tätare kontakt med dem som jobbar i kommunen. För de beslut vi politiker fattar måste baseras på hur det arbetet fungerar bland all vår personal, säger Marie Nordén vidare.

Nu vet de att det blir en förstärkning, genom bland annat de 158 traineeplatserna om det blir en Socialdemokratisk regering. Dessutom satsas 99 miljoner, bland annat för att locka fler till vårdyrket.

– Det behövs absolut fler händer i vården, säger Lisa Lundell som kandiderar till kommunfullmäktige i Östersund och arbetar inom hemtjänsten i Brunflo.

– Vi har höga sjuktal och det signalerar att vi är högt belastade. Var tredje kvinna arbetar också deltid och allt fler upplever att arbetssituationen är för pressad. Att erbjuda heltid är ett viktigt steg mot ett mer jämställt arbetsliv, säger hon vidare.

Rekryteringsbehovet till hemtjänsten är skyhögt, de vet att det kommer pensionsavgångar som de inte kommer att kunna fylla. I hela Sverige behövs inom de närmaste tio åren 225 000 anställas inom vård- och omsorg. 60 procent av dessa är pensionsavgångar.

– För att få in nya förmågor till vården tror jag att traineeplatser är en fantastisk möjlighet och även en möjlighet att få in män i vården, avslutar Lisa Lundell.